Laminaat leggen tips

  • Afspraak maken

    Advies nodig? We nodigen u graag uit in de showroom om onze vloeren te komen bekijken.

    Neem contact op via 0412-675076 om direct een afspraak te maken bij een showroom bij u in de buurt.

Hoe moet ik laminaat leggen? Dat is een vraag die wij regelmatig voorbij zien komen. Laminaat is eenvoudig te leggen. Mede door de huidige kliksystemen is het leggen van laminaat een fluitje van een cent. Wij geven u graag een aantal tips over het leggen van laminaat en een aantal aspecten waar voorafgaand rekening mee gehouden dient te worden.

Laminaat leggen tips: folie en ondervloer 

Om opstijgend vocht te voorkomen, is het aan te raden om een dampscherm te plaatsen onder de ondervloer. Een dampscherm beschermt de laminaatvloer tegen opstijgend vocht of condensatievocht. Het beste is om één stuk folie te gebruiken. Is dit niet mogelijk? Zorg er dan voor dat de twee dampschermen elkaar overlappen (circa 20cm) en plak de naden met dampdichte tape vast. Wij raden u aan om de folie door te trekken tot achter de plinten van de laminaatvloer, zodat eventueel muurvocht de laminaatvloer niet kan bereiken.

Bovenop deze folie plaatst u een ondervloer van maximaal 3mm dik of een houtvezelplaat van 7 of 9 mm dik. Let er wel op dat de ondervloer voldoet aan de eisen van de EPLF (European Producers of Laminate Flooring).

Laminaat leggen tips: legrichting laminaat

Lees aandachtig de gebruiksaanwijzingen en tips uit de verpakking van de laminaatvloer door voordat u met het leggen begint. Controleer ook of alle panelen goed aangeleverd zijn. Een belangrijke tip is om nooit slechte panelen te plaatsen.

De legrichting kan worden bepaald aan de hand van verschillende aspecten van de ruimte waar het laminaat wordt gelegd. Wij adviseren om het laminaat in de richting van de lichtinval en in de lengterichting van het vertrek te leggen. Op deze manier lijken de planken langer en oogt de kamer ruimer. Wanneer de laminaatvloer over een bestaande plankenvloer wordt gelegd, leg de panelen dan loodrecht ten opzichte van de ondergrond.

Laminaat leggen tips en instructies

Leg het laminaat 1cm van de muren, kozijnen of dergelijke af. Hiervoor kunt u gebruik maken van afstand blokjes of lange lat. De maximale overspanning van laminaat is 12 meter in de lengte en 6 meter in de breedte. Indien de overspanning breder of langer is, dan wordt er geadviseerd om een expansievoeg aan te brengen. Dit advies geldt ook als u het laminaat door legt van ruimte naar ruimte. Er zijn special overgangsprofielen beschikbaar voor het maken van expansievoegen.

Heeft u na het lezen van deze tips nog verdere vragen over laminaat leggen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.