Adviezen voor laminaat leggen

Laminaat leggen: bent u van plan om dit zelf te gaan doen of gaat u het laten leggen? Wij krijgen vaak de vraag of het moeilijk is om zelf laminaat te leggen. Het antwoord hierop is dat het niet moeilijk is om laminaat te leggen, echter is het wel handig om van te voren goed geïnformeerd te zijn over laminaat leggen. Voordat u laminaat gaat installeren bij bijvoorbeeld u in huis, raden we aan om onderstaande adviezen goed door te lezen.

De adviezen bij laminaat leggen

1. Laat laminaat in de verpakking minstens 48 uur voordat u het gaat leggen acclimatiseren in de ruimte waar het uiteindelijk gelegd gaat worden. Leg de pakketten op de grond en zet ze niet schuin tegen de muur. Wanneer u dit wel doet heeft u de kans dat de pakketten schuin gaan trekken en dit wilt u uiteraard voorkomen.

2. Leg altijd eerst een ondervloer voordat u het laminaat gaat bevestigen. Let bij de keuze van een ondervloer op vochtdichtheid, geluidsdemping en de warmte isolatie van de ondervloer. 

3. Vaak krijgen wij de vraag waar je het beste kan beginnen wanneer je een laminaatvloer gaat leggen. Het antwoord hierop is dat je het beste kunt beginnen in een hoek. Maak gebruik van af standhouders en lees de leginstructies uit de verpakking goed door.

4. Laminaat zal op maat moeten worden gesneden. Hiervoor kunt u gebruik maken van een handzaag of een decoupeerzaag. Een laminaatsnijder blijft het handigst.

5. Wanneer de eerste baan ligt kunt u verder gaan met de tweede baan lamellen. Let op: begin altijd met het afgezaagde deel van de laatste lamel, we hebben het dan over de laatste lamel van de eerste baan.

6. De laatste baan laminaat leggen. Let op: laatste baan moet in de breedte op maat worden gemaakt.

TIP: soms hebben de lamellen uit verschillende verpakkingen een klein kleurverschil. Wij raden u daarom aan om laminaat af te wisselen wanneer u het legt uit verschillende verpakkingen. Uiteindelijk zal hierdoor het kleurverschil niet meer terug te zien zijn.