Een doffe plek op uw laminaatvloer, wat kunt u daar aan doen? Hieronder geven we enkele tips en adviezen. Of doffe plekken in het laminaat te herstellen zijn is afhankelijk van de oorzaak, maar over het algemeen kan worden gesteld dat dit een lastige zaak is. Voorkomen is natuurlijk altijd het beste en daar zijn gelukkig voldoende middelen of trucs voor. Echter, in sommige gevallen is het al te laat of is het niet te voorkomen. Hoe dan ook, lees onderstaande informatie over het eventueel herstellen van de toplaag van uw laminaat en bijbehorende tips en trics. Niet geschoten is altijd mis!

Is dof laminaat te herstellen?

De belangrijkste vraag is: hoe is de vlek ontstaan? De meest voorkomende oorzaken van een doffe laminaatvloer:

 • Krassen of vlekken van (bureau)stoelen, tafels of ander meubilair;
 • Waterschade, doordat er water op de laminaatvloer is blijven staan;
 • Lekkende leiding;
 • Water geven aan planten;
 • Aquarium.
 • Een warmtebron die op het laminaat heeft gestaan;
 • Met de verkeerde middelen laminaat schoonmaken;
 • De laminaatvloer niet op de juiste manier onderhouden.

In de meeste gevallen heeft laminaat een dunne toplaag en is herstellen een lastig verhaal. Maar met dof laminaat herstellen kan de toplaag vaak wel deels herstelt worden, waardoor de schade hiervan gelukkig mee valt. Als de toplaag van uw laminaat niet ernstig is beschadigd dan is het zelfs mogelijk om deze in zijn geheel te herstellen.

Doffe plekken op laminaat wegwerken

Vaak wordt polijsten aanbevolen, maar let daarmee op! Want als de toplaag erg dun is, dan haalt u deze met polijsten nog meer weg. Daarnaast wordt HG laminaathersteller aanbevolen door sommige speciaalzaken en dit kan in sommige gevallen werken. Maar dit is eigenlijk geen geschikt middel, omdat het tegelijkertijd uw ongeschonden vloer kan beschadigen door de middelen die erin zijn verwerkt. Wat wel geschikt is:

 • Wax;
 • Vuller;
 • Olijfolie;
 • Krijt;
 • Laminaat vervangen.

Wax                                                                                                                                                               Het meest gebruikte materiaal is was of wax en hiermee kunt u gaten, scheuren, deuken en krassen herstellen. Dit product is veilig te gebruiken en droogt snel. In een wax reparatie set zitten meestal verschillende soorten kleuren, die in (bijna) alle gevallen geschikt zijn voor elke kleur vloer. Let hierbij op dat het inclusief een brander is om de wax te smelten en waarmee tegelijkertijd in de krassen gedruppeld kan worden. Met een spatel kunt u het overbodige wax verwijderen.

Vuller
Laminaatvuller werkt hetzelfde als bij plamuur, het is tevens ook een soort plamuur voor uw laminaat. Als u goed bent in plamuren dan is uw laminaat herstellen met laminaatvuller een makkie. Met een plamuurmes, waarop laminaatvuller is gesmeerd, smeert u de beschadiging in. Kies wel de goede kleur uit om de beschadiging zo onopvallend mogelijk te maken.

Olijfolie
Het klinkt heel raar, maar ook olijfolie kan helpen tegen doffe plekken herstellen in uw laminaat. Maar dit is vaak slechts een goedkope en tijdelijke oplossing of werkt niet zo goed als professionele middelen. Omdat olijfolie heel vet is, en dan hebben we het even niet over koken, kan het kleurverschillen neutraliseren. Door doffe plekken met olijfolie weg te poetsen zullen deze minder goed zichtbaar worden. Volledige herstel is mogelijk, maar zal niet vaak voorkomen.

Krijt
Bent u creatief? U kunt namelijk ook gebruik maken van waskrijt die overeenkomt met de kleur van uw laminaatvloer. Dit lijkt deels op de eerste manier die is beschreven. Verhit het bijvoorbeeld met een aansteker zodat het smelt en laat de druppels op het beschadigde deel vallen.

Laminaat vervangen
Mocht niks helpen of zijn de beschadigingen of doffe plekken in uw laminaatvloer te groot om te herstellen, omdat het pakket niet voldoende wax bevat of omdat u ondertussen al vijf krijtjes nodig hebt? Tenzij u ondertussen de situatie hebt geaccepteerd, is het hoog tijd om (delen van) uw laminaat te vervangen. Heeft u hiervoor advies of hulp nodig? Aangezien u al op onze website terecht bent gekomen kunt u direct contact met ons opnemen.

Tips om krassen te voorkomen op laminaatvloer

Voorkomen is altijd beter dan genezen, daarom geven we hieronder enkele tips om doffe plekken of krassen te voorkomen op uw laminaat. Op den duur ontstaat er altijd slijtage van uw laminaat, maar deze tips verlengen de levensduur van uw laminaat aanzienlijk:

 • Leg een plastic of kunststof beschermde stoelmat onder uw bureaustoel;
 • Bevestig zachte wieltjes in plaats van harde wieltjes bij ‘mobiele’ meubels;
 • Plak onder al uw stoelen, tafels of ander meubilair stoffen viltjes die uw laminaat beschermen;
 • Plaats deurmatten om scherpe voorwerpen zoals steentjes, vuil en zand zo veel mogelijk te voorkomen;
 • Maak geen gebruik van allesreiniger of andere ‘standaard’ schoonmaakmiddelen als daar zeep in zit, zoals in sommige gevallen HG, deze tasten de toplaag van uw laminaat aan;
 • Hetzelfde geldt voor schoonmaakmiddelen die niet PH-neutraal zijn, ook deze tasten de toplaag van uw laminaatvloer aan. Gebruik altijd PH-neutrale schoonmaakmiddelen;
 • Probeer zoveel mogelijk met sokken in plaats van schoenen op uw laminaatvloer te lopen;
 • Maak uw vloer regelmatig schoon met Ciranova lamifresh laminaat reiniger, dit voorkomt hardnekkig vuil dat voor krassen of doffe plekken kan zorgen;
 • Hetzelfde geldt voor Ciranova onderhoudskit laminaat.

Hopelijk bent u zo genoeg geholpen om de doffe vlekken uit uw laminaat te verminderen of zelfs helemaal te herstellen. Bekijk ook onze blogs over laminaat schoonmaken en laminaat onderhoud voor nog meer tips. Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op.  Wij helpen u dan graag vrijblijvend verder en kunnen u eventueel nog meer tips of advies geven.