De Keuze voor kwaliteitsvloeren – Your Floor https://www.yourfloor.nl/ opmerkelijke vloeren in hout, rigid, pvc (lvt) en laminaat Thu, 30 Sep 2021 14:19:41 +0000 nl hourly 1 https://www.yourfloor.nl/wp-content/uploads/2019/12/cropped-favicon-32x32.png De Keuze voor kwaliteitsvloeren – Your Floor https://www.yourfloor.nl/ 32 32 Laminaat staat bol – Wat te doen en tips https://www.yourfloor.nl/laminaat-staat-bol-wat-te-doen-en-tips/ Mon, 18 Nov 2019 15:52:46 +0000 https://www.yourfloor.nl/?p=235 Het bericht Laminaat staat bol – Wat te doen en tips verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>

‘Help, mijn laminaat staat bol! Wat moet ik nu doen?’ Een veelgehoorde noodkreet op menig klusfora. Zit u in hetzelfde schuitje? Heeft u pas een paar dagen een nieuwe vloer erin liggen en gaat die nu al bol staan? Geen man overboord! Met deze tips en voorzorgsmaatregelen kunt u weer jaren vooruit.

Oorzaak te strak leggen

Allereerst is het handig om te weten waardoor uw laminaatvloer zo bol wordt. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee! In sommige gevallen gaat het om een productiefout, maar meestal ben u zelf de schuldige – of degene die de vloer voor u heeft gelegd. Wat is namelijk de oorzaak? Het te strak leggen van laminaat, te weinig ruimte laten tussen de vloer en de plinten.

Uitzetten laminaat

Het hoofdbestanddeel van laminaat is hout en hout is met een heel moeilijk woord ‘hygroscopisch’. Dit wil zeggen dat het vocht opneemt, vasthoudt en onder invloed daarvan uitzet. Krijgen laminaatplanken in één klap een verhoogde luchtvochtigheid te verduren, dan willen ze groeien. Als dit niet in de breedte of lengte kan, gaan ze de hoogte in. En voordat u het goed en wel doorheeft staat uw laminaatvloer bol.

Zorg voor genoeg ruimte om te werken!

‘Oké, allemaal leuk en aardig die werking van hout, maar wat kan ik er tegen doen?’ hoor ik u haast denken. Allereerst kunt u het probleem voorkomen door te zorgen voor genoeg ruimte tussen de planken en de muur. Niet alleen in de lengte, maar ook in de breedte! Houd minimaal 1 cm aan, maar het liefst 1,3 tot 1,5. Maak gebruik van uitzettingsvoegen en/of overgangsprofielen wanneer u het laminaat doorlegt in meerdere kamers. Op deze manier kan uw laminaatvloer zonder problemen ‘werken’.

Acclimatiseren

Een andere manier om oneffenheden te voorkomen is door het laminaat te laten wennen aan de omstandigheden waarin het komt te liggen. Ga niet gelijk na uw aankoop aan de slag, maar laat het eerst 48 uur of langer liggen. Gewoon in de verpakking en met de verwarming op de normale stand. In veel bouwmarkten is de opslag te droog, waardoor uw laminaat eerst extreem veel vocht opneemt en enorm uitzet. Na een dag of twee trekt dit weer recht. Zorg er trouwens voor dat u de planken ten allen tijde plat (horizontaal) neerlegt. Tegen de muur aanzetten is misschien heel verleidelijk, maar hierdoor kan uw laminaat vervormen.

Stappenplan bolling verhelpen

Is de schade al gedaan? Uw laminaat staat bol en u wilt een efficiënte oplossing. Volg het onderstaande stappenplan:

 1. Breng in kaart waar uw laminaat te dicht langs de muren of deurkozijnen ligt. Het beste kunt u nog geen meubels verplaatsen, want de laminaatvloer kan een beetje gaan bewegen wanneer u een zware kast of bank weghaalt. Goede kans dat u de precieze oorzaak van de bolling dan niet of nooit ontdekt.
 2. Waar komen de plinten over het laminaat? Leg dit vast en haal vervolgens wel zoveel mogelijk meubels uit de ruimte. Zo heeft u vrij spel om stukjes laminaat weg te halen. Bovendien wilt u natuurlijk niet dat uw bank, tafel of kasten onder het stof worden bedolven.
 3. Dan een tip die voor de hand ligt, maar heel waardevol is. Plak afplaktape tot waar de plinten over uw vloer komen. Zo weet u precies hoeveel laminaat u weg moet halen en verwijdert u nooit te veel of te weinig. Beetje zonde als u kale plekken langs de randen krijgt of juist weer een kleine bolling. Dan kunt u wel bezig blijven!
 4. Verwijder hierna de plinten. Deze zijn er voor de mooie afwerking, maar ook om de vloer de kans te geven om te krimpen of uit te zetten zonder dat het opvalt. In uw geval was er toch te weinig ruimte, dus nu zitten ze alleen maar in de weg. Een tip: haal de plinten zo rustig mogelijk van uw muur of laminaat. Met een beetje geluk kunt u ze achteraf weer netjes terug plaatsen.
 5. Nu kan het echte werk beginnen! Zaag of snijd het overtollige laminaat weg. Dit gaat het makkelijkst met specialistisch gereedschap, zoals een laminaatsnijder of -zaag. Ook kunt u een elektrische cirkelzaag, decoupeerzaag of lamellofrees ter hand nemen. Bij laminaat zagen leest u waar u allemaal op moet letten.

Even wachten… pizza!

Vervolgens heeft u een flinke portie geduld nodig. Het is goed mogelijk dat uw vloer pas na een aantal dagen rechttrekt. Om het proces te versnellen kunt u de vloer een beetje bevochtigen en er tijdens het drogen iets zwaars opzetten.

Andere oorzaken en wat er tegen te doen

Helemaal tureluurs geworden van het staren naar plinten en bent u er 100% zeker van dat de vloer overal voldoende bewegingsvrijheid heeft? Wellicht is uw laminaatvloer bol door een andere oorzaak. Zo kan er schade ontstaan door vocht. De bollingen lijken in dit geval nog het meeste op bobbels. In onze vorige blog ‘Wat te doen tegen bobbels in laminaat?’ vertellen we u hier alles over.

 

Het bericht Laminaat staat bol – Wat te doen en tips verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>
Laminaat trekt krom – Wat te doen en tips https://www.yourfloor.nl/laminaat-trekt-krom-wat-te-doen-en-tips/ Mon, 18 Nov 2019 15:50:02 +0000 https://www.yourfloor.nl/?p=232 Het bericht Laminaat trekt krom – Wat te doen en tips verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>

Laminaat leggen lijkt peanuts; zeker met kliklaminaat is het klusje zo geklaard. Toch kunt in de praktijk tegen nogal wat problemen aanlopen. Heeft u bijvoorbeeld ineens een kromme laminaatvloer? Wij van yourfloor.nl weten hier alles van en helpen u om uw krom getrokken laminaat weer recht te krijgen.

 Productiefout 

Mijn laminaat staat krom; waardoor komt dit?’ is de eerste vraag die u zichzelf natuurlijk stelt. Helaas moeten we u het antwoord schuldig blijven. De oorzaak is niet eenduidig. Zo kan het om een productiefout gaan: het laminaat is in dat geval niet goed gemaakt en vertoont al voor het leggen mankementen. Om dit uit te sluiten kunt u het beste de laminaatplanken controleren voordat u ermee aan de haal gaat.

Liggend opslaan en vervoeren

Daarnaast kunt u een kromme laminaatvloer krijgen door de planken verkeerd te vervoeren of op te slaan. De pakken gewoon schuin tegen de muur neerzetten is heel verleidelijk, maar hierdoor kan het laminaat vervormen. Leg ze daarom altijd op een vlakke ondergrond en vervoer ze plat. Dek het laminaat bovendien af tijdens het vervoer. Zo kunnen weersinvloeden geen schade aanrichten! Gaat u het laminaat vervolgens leggen? Dan een tip vooraf: controleer bij elke baan of de laminaatplanken goed aansluiten en niet krom zijn. Voorkomen is makkelijker dan achteraf herstellen.

Water op de vloer

Een andere boosdoener kan water zijn. Hetzij water onder of boven op de vloer, hetzij een verhoogde luchtvochtigheid. Om met het eerste te beginnen: komt er stilstaand water op de vloer en sijpelt dit door de voegen? Zodra het bij de ‘kern’ van het laminaat komt, zet het uit. Hoofdbestanddeel is immers samengeperst hout en dat heeft net als iedere andere houtsoort hygroscopische eigenschappen: het absorbeert water en houdt het vast. Met andere woorden: het werkt. Krimpt of groeit. Zorg er dus voor dat een omgevallen glas, pan of babybadje snel wordt opgeruimd. Is er desondanks een flinke plens water op uw vloer gekomen? In onze blog ‘Wat te doen tegen bobbels in het laminaat‘ leest u een aantal tips & tricks.

Een goede ondervloer

Is er geen water gemorst op uw laminaat? In veel gevallen veroorzaakt een kapotte wasmachine, lekkage van riolering of een andere leiding de waterschade. Kan dit het geval zijn? Ga dit na en houd in gedachten dat water naar het laagste punt toe beweegt. Lekkage in de badkamer kan dus best zorgen voor krom laminaat beneden in de keuken. Verhelp deze schade, maar nog beter: houd hier bij het leggen van uw vloer rekening mee. Dit doet u door een goede ondervloer met vochtwerende eigenschappen aan te schaffen. Kies bijvoorbeeld voor een folie of vochtscherm van (PE). Dit is een materiaal dat bekendstaat om zijn dampremmende werking.

Voorkomen door acclimatiseren

Wees een kromme laminaatvloer verder te slim af door uw net aangeschafte laminaat te laten acclimatiseren. Ga niet gelijk aan de bak, maar laat de planken minstens twee dagen plat liggen. Gewoon in de verpakking met de verwarming op de normale stand, zodat het in huis 18 tot 20 graden is. In veel bouwmarkten is de opslag droger of juist natter. Hierdoor moet het laminaat eerst wennen aan de omstandigheden in uw huis. Vaak neemt het de eerste uren extreem veel vocht op en zet het enorm uit. Of juist het omgekeerde: het krimpt ontzettend. Na anderhalve dag trekt dit weer recht.

Krom getrokken laminaat weer recht krijgen

Is de schade al aangericht? Uw laminaat staat zo krom als een banaan en u wilt uw krom getrokken laminaatvloer weer recht krijgen? Hierbij een aantal tips:

– Bevestig de plinten pas een paar dagen nadat u uw vloer heeft gelegd. Zo weet u exact hoeveel ruimte er normaal gesproken tussen de muur en de vloer zit. Het laminaat heeft dan immers al volop de kans gehad om te werken.
– Is uw laminaat krom getrokken door waterschade? Probeer het droog te maken door de verwarming een standje hoger te zetten of de vochtvreter zijn werk te laten doen.
– Daarnaast is het ook verstandig om te ventileren tijdens droge dagen. De vloer kan dan vocht kwijt en droogt op.
– Het verdient niet de schoonheidsprijs, maar u kunt het kromme deel doormidden zagen en vervolgens recht neerleggen. Slimmer is om de beschadigde delen te verwijderen en te vervangen door nieuwe planken.
– Maak het laminaat een klein beetje vochtig en zet er bij het drogen veel gewicht op. Bijvoorbeeld een zware kast. Met een beetje geluk wordt de vloer platgedrukt.
– Breng uitzettingsvoegen aan. Dat zijn spleten rondom de vloer die variëren qua breedte. Bij grote oppervlakten zijn ze 1-2 cm. Een voeg is om de 10 meter nodig en geeft laminaat de gelegenheid om uit te zetten zonder dat het krom trekt. In ‘Laminaat doorleggen in meerdere kamers’ leggen we uit hoe u de voegen kunt gebruiken.

 

Het bericht Laminaat trekt krom – Wat te doen en tips verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>
Laminaat acclimatiseren – Waarom en hoe? https://www.yourfloor.nl/laminaat-acclimatiseren-waarom-en-hoe/ Mon, 18 Nov 2019 15:47:46 +0000 https://www.yourfloor.nl/?p=230 Het bericht Laminaat acclimatiseren – Waarom en hoe? verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>

Vrijdag overdag naar de bouwmarkt om laminaat te kopen en in het weekend aan de bak. In uw hoofd leek het een uitstekend plan, maar dan gooit de verkoper roet in het eten. Hij raadt u met klem aan om het laminaat te laten acclimatiseren. Wat is dat? Hoe doet u het en het allerbelangrijkste: waarom?

 Hout kan uitzetten of krimpen

Het is waarschijnlijk de eerste vraag die u zich stelt: ‘is acclimatiseren überhaupt nodig?’ Een volmondig ‘ja’ is hierop ons antwoord. Wij werken al onze soorten laminaat af met een waterafwerende laag, maar de binnenkant is en blijft hout. En hout is een natuurproduct met hygroscopische eigenschappen. Dat betekent dat het vocht opneemt, vasthoudt en onder invloed daarvan uitzet of juist krimpt.

Voorkom schade door acclimatiseren

Wat heeft dit te maken met acclimatiseren? Welnu, voordat u uw laminaat meenam, lag het misschien al maanden in een opslag. Onder heel andere omstandigheden dan bij u thuis. Zo is het in veel bouwmarkten erg droog, waardoor laminaat eerst extreem veel vocht aantrekt en enorm uitzet. Legt u gelijk de vloer aan, dan loopt u kans op beschadigingen. Zo kan de vloer krom trekkenbobbels vertonen of bol gaan staan.

 Wennen aan de omstandigheden

Vandaar dat u uw laminaat eerst de kans moet geven om aan de temperatuur en luchtvochtigheid te wennen. Boots daarbij zoveel mogelijk de normale omstandigheden in uw huis na. Is het winter, maar woont u er nog niet? Zet dan wel alvast de verwarming aan, want dat doet u normaal gesproken ook. Staan de deuren en ramen bij u in de zomer altijd wagenwijd open? U raadt het vast al: doe dit nu ook. Zorg ervoor dat de temperatuur 18 à 20 graden is en de luchtvochtigheid tussen de 55 en 65% ligt. U kunt eventueel een luchtbevochtiger of vochtvreter gebruiken.

48 uur laten liggen

Oké, bent u ervan overtuigd? Laminaat moet gewoon acclimatiseren. Maar hoe doet u dat? In principe is het appeltje eitje, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. Allereerst is het belangrijk om de vloer minstens 2 dagen te laten liggen in de kamer(s) waar die uiteindelijk komt. Bang dat u nu kostbare tijd verliest? No worries, dit haalt u zo weer in dankzij de snelle en makkelijke plaatsing. Bij kliklaminaat hoeft u zelfs alleen maar de afzonderlijke planken simpelweg aan elkaar te klikken.

Horizontaal laten liggen

Daarnaast mag u ‘liggen’ wel heel letterlijk nemen. Zet laminaat nooit ofte nimmer schuin tegen de muur. Dit is misschien heel verleidelijk, maar kan blijvend schade aanrichten. De planken kunnen krom gaan trekken en dan rest u niets anders dan ze in de prullenbak te gooien. Leg uw laminaat daarom plat neer op een vlakke ondergrond. Gewoon in de gesloten verpakking en midden in de kamer. Zo heeft het rondom genoeg ruimte om uit te zetten. Het beste kunt u een aantal stapels maken en de pakken kruiselings stapelen met steeds een paar centimeter ertussen. Dit is nodig zodat de lucht bij alle planken kan komen.

 Zorg voor droge ruimtes

Het is haast vanzelfsprekend, maar wel essentieel: maak alle kamers waar u laminaat wil leggen leeg, schoon en droog. Laatstgenoemde is vooral een punt van zorg bij nieuwbouwwoningen en na het aanbrenge van stucwerk. 2 omstandigheden waarbij huizen veel vochtiger zijn dan normaal. Voorkom waterschade door vooraf goed te ventileren en te verwarmen. Is de ondergrond vochtig of is er kans dat er water onder de vloer komt? U doet er dan slim aan om onder uw laminaat een goede ondervloer aan te leggen die waterafstotend is. Folie van Polyethyleen (PE) is daarbij een goede keuze; dit materiaal is befaamd om zijn dampremmende eigenschappen.

Laminaat acclimatiseren bij vloerverwarming

Wanneer u kiest voor vloerverwarming heeft uw laminaat tot slot meer tijd nodig om op temperatuur te komen. De vloer krijgt dan namelijk een constante warme, droge luchtstroom te verduren. Daarom schrijft de fabrikant altijd een opstookprotocol voor. Dit ‘wenproces’ voor uw vloer bestaat globaal uit de volgende stappen:

– Draai de verwarmingsknop open tot 25 graden.
– Verhoog de komende drie dagen de temperatuur met 5 graden tot u de maximale watertemperatuur van 40 bereikt.
– Houd de verwarming 1 etmaal op die stand en verlaag vervolgens iedere dag de temperatuur geleidelijk met kleine stapjes van steeds 5 graden. Herhaal dit totdat u op de omgevingstemperatuur zit.

Let op: dit is een ruwe weergave! Check het precieze protocol met de leverancier van uw verwarming.

 

Het bericht Laminaat acclimatiseren – Waarom en hoe? verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>
Laminaat repareren – Beschadigingen & deuken verhelpen https://www.yourfloor.nl/laminaat-repareren-beschadigingen-deuken-verhelpen/ Mon, 18 Nov 2019 15:45:14 +0000 https://www.yourfloor.nl/?p=226 Het bericht Laminaat repareren – Beschadigingen & deuken verhelpen verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>
Oeps! Een ongelukje zit in een klein hoekje en zojuist heeft u per ongeluk iets hards op uw vloer laten vallen. Of zijn die deuken in uw laminaat er onopgemerkt ingeslopen? Beschadigd laminaat bezorgt veel huiseigenaren kopzorgen, maar is vaak makkelijk te verhelpen.

Oorzaak: bureaustoelen en andere zware meubels

Allereerst is het goed om stil te staan bij de veroorzaker van verreweg de meeste beschadigingen. Heel voor de hand liggend, maar zo vaak vergeten: bureaustoelen en meubels. Schuift u vaak met stoelen, kasten, tafels over de vloer? Bescherm de vloer door stukjes vilt onder de meubels te plakken. Bij bureaustoelen ligt het wat lastiger. Rolt u die vaak over uw vloer, dan beschadigt de afwerklaag van het laminaat en ontstaan er geheid krassen en misschien zelfs deukjes. Wilt u dit tegengaan? Gebruik dan een plastic vloerbeschermer die de meeste klappen opvangt.

Zand en steentjes andere boosdoener

Daarnaast is het mogelijk dat u beschadigd laminaat krijgt door zand en steentjes onder uw schoenen. Loopt u hiermee over uw gladde laminaatvloer, dan werkt het bijna als schuurpapier. De vloer krijgt veel te verduren, de toplaag slijt weg en ziedaar: de eerste krasjes zijn een feit. In het meest ideale geval loopt u er daarom alleen op sokken over. Gaat u dit wat te ver? Of moet u soms nog op het laatste moment iets uit de kamer pakken? Zorg er dan in ieder geval voor dat er geen vuil onder uw schoenen zit. Leg een deurmat neer die zeker 2 passen lang is.

Reparatie noodzakelijk

Hoe kunt u ontstane schade aan uw laminaat repareren? En is dat überhaupt nodig? Op de laatste vraag kunnen wij niets anders dan met een volmondig ‘ja’ antwoorden. Beschadigingen zijn zwakke plekken en zeker deuken verworden veelal tot plekken waar vuil zich gaat ophopen. Als er vocht in komt, dan trekt dit mogelijk zelfs in de vloer. Met alle gevolgen van dien: de vloer kan bobbels vertonen, bol gaan staan of krom trekken. Dus laat het zeker niet zo liggen zonder het te herstellen.

Laminaatvuller voor deuken in laminaat

Op de markt zijn verschillende middeltjes om beschadigd laminaat te herstellen. U maakt de vloer bijvoorbeeld weer glad(der) met laminaatvuller. Hiermee worden de deuken kleiner en bijna onzichtbaar. Hoe gebruikt u dit middel? Een stappenplan:

– Koop allereerst een laminaatvuller in de kleur van uw planken en probeer het middel eventueel uit op een bijna onzichtbaar stukje. Ook kunt u 2 kleuren kopen en die met elkaar mengen.

–  Maak hierna de vloer droog, schoon, vet- en stofvrij. Zo kan de laminaatvuller goed hechten aan onderliggende vloer.

–  Kneed de tube goed voor gebruik en breng de pasta met een plastic spatel aan in de deuk of kras.

– Maak het geheel goed af door het af te strijken met dezelfde spatel.

–  Ga 20 minuten duimdraaien of naar uw vloer kijken en verwijder vervolgens de overtollige pasta van de vloer met een vochtige (niet natte) doek. Klaar is kees!

Laminaatstiften voor krassen

Hoeft u alleen maar krassen of heel kleine deukjes weg te werken? Dan is een laminaatstift al voldoende. U stipt de beschadiging eenvoudigweg aan en het verdwijnt als sneeuw voor de zon. Deze stiften zijn beschikbaar in een breed kleurenpalet, waardoor u altijd wel een bijpassende kleur vindt. Bovendien is mengen ook hier mogelijk!

Olijfolie!

Een keuze waar u misschien minder snel aan denkt bij het repareren van uw laminaat is tenslotte olijfolie. Geloof het of niet, maar hiermee poetst u kleine krasjes en beschadigingen nagenoeg weg. Olijfolie is namelijk enorm vet en neutraliseert kleurverschillen die de krasjes veroorzaken. Dus gebruikte u dit middeltje tot nu toe enkel in de keuken? Breng daar verandering in voor een egale vloer.

Laminaatplank vervangen

Is de schade zo erg dat bovenstaande middelen ontoereikend zijn? Dan zit er niets anders op dan óf een kleed over die plek te leggen óf om de kapotte plank(en) te vervangen. Bij kliklaminaat haalt u de beschadigde plank weg en legt er een nieuwe voor in de plaats. Zijn de planken aan elkaar gelijmd, dan bent u iets langer bezig. Op onze adviespagina ‘laminaat verwijderen‘ leest u hoe u in dat geval te werk gaat. Let op: maak de vervangende plank op maat door eventuele groeven af te zagen.

 

Het bericht Laminaat repareren – Beschadigingen & deuken verhelpen verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>
Legrichting laminaat – In welke richting een laminaatvloer leggen? https://www.yourfloor.nl/legrichting-laminaat-in-welke-richting-een-laminaatvloer-leggen/ Mon, 18 Nov 2019 15:39:26 +0000 https://www.yourfloor.nl/?p=223 Het bericht Legrichting laminaat – In welke richting een laminaatvloer leggen? verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>

Al een paar nachten ligt u er wakker van en in uw hoofd of zelfs op papier heeft u een aantal scenario’s uitgewerkt. Toch komt u er maar niet uit: in welke richting gaat u uw laminaatvloer leggen? Een lastige puzzel, want er zijn diverse mogelijkheden. Bovendien heeft de legrichting van laminaat impact op de uitstraling van de hele kamer.

 In de richting van lichtbron

Uiteindelijk is het uw persoonlijke smaak die de doorslag zal moeten geven. U bent immers degene die nog jaren tegen deze vloer moet aankijken! Natuurlijk zijn er wel een aantal stelregels die u kunt volgen. Zo is het gebruikelijk om de vloer in de richting van de belangrijkste lichtbron te leggen. In de woonkamer is dat meestal het voor- en achterraam. Op deze manier valt het licht evenwijdig met de naden, de voegen, waardoor deze minder opvallen. Daarbij komt dat de lengte van de planken zo wordt benadrukt. De kamer lijkt dus optisch langer. Niet verkeerd, toch?

Evenwijdig aan de deur

‘Oké, dan leg ik mijn vloer in de lengte’, hoor ik u al haast denken. Trek echter niet zo haastig die conclusie. Een andere regel is namelijk om de vloer parallel aan de meest gebruikte deuropening te leggen. Vaak staat die haaks op de ramen, wat het dilemma groter maakt. Gaat u nu uw laminaat in de lengte of breedte leggen?

Legrichting laminaat beeldbepalend

Uiteraard kunt u simpelweg voor de makkelijkste optie kiezen. Des te eerder bent u klaar! Elke manier van leggen heeft echter ook zijn eigen optische effect. Of u uw laminaat in de lengte of breedte gaat leggen bepaalt hoe groot, lang, of breed uw kamer oogt. Heeft u een brede kamer die niet zo lang is? Leg uw vloer in de lengte en de ruimte lijkt prompt een heel stuk langer. Is uw woonkamer echter smal, maar wel heel lang? Overweeg dan om het laminaat in de breedte te leggen en u krijgt er gelijk een heel stuk bij! Zo maakt u het plaatje nog net iets mooier voor eventuele, aanstaande kopers wanneer u het tijd vindt worden om te verkassen.

Breedte en lengte planken

Overigens draagt niet alleen de richting van uw laminaat bij aan het optisch vergroten of verkleinen van uw woon- of slaapkamer, maar ook de breedte van de planken. Brede laminaatplanken kunt u met een gerust hart in grote kamers gebruiken, maar laten kleine kamers op bezemkasten lijken. In de keuken valt de keuze dus al snel op smalle planken.

Invloed V-groef op ruimte

Tot slot hebben sommige laminaatsoorten een zogenaamde v-groef: de verschillende planken zijn schuin afgesneden. Klikt u het laminaat aan elkaar, dan ontstaat er een inkeping in de vorm van de letter ‘V’. Hierdoor krijgt uw vloer een luxere uitstraling; het lijkt nu meer op parket. Daarnaast laten v-groeven de kamer langer dan wel breder lijken.

Diagonaal leggen creëert ruimte

Is uw kamer niet per se smal of kort? Misschien is een originele legrichting voor uw laminaat een idee. Heeft u bijvoorbeeld wel eens overwogen om de planken diagonaal neer te leggen? Dit is precisiewerk, maar maakt de vloer origineel en creëert voor het oog ruimte aan alle kanten. Houd er wel rekening mee dat u veel stukken van de planken moet afsnijden of zagen om ze op maat te maken. Hierdoor heeft u veel afval en moet u een flinke hoeveelheid planken kopen.

 Visgraatvorm voor chique uitstraling

Een laatste mogelijkheid is om de planken om en om in een hoek van 45 graden te leggen. Op deze manier ontstaat er een schitterend diagonaal patroon, in vaktermen ook wel visgraatmotief of Hongaarse punt genoemd. Dit patroon geeft uw spiksplinternieuwe laminaatvloer een erg chique uitstraling en heeft hetzelfde ruimtelijke effect als een diagonale vloer.

 Legrichting over andere vloer heen

Komt het laminaat over een bestaande laminaat- of houten vloer heen? In welke richting u het nieuwe laminaat gaat leggen kunt u dan het beste laten bepalen door de vloer die er al ligt. Het is niet mogelijk om laminaat in dezelfde richting te leggen als de vloer eronder. Dit zou er namelijk voor zorgen dat de naden ongeveer gelijk lopen, met alle gevolgen van dien. Zo kunnen de planken gaan doorbuigen, de klikverbindingen stuk gaan en in het ergste geval krijgt u last van krakend en piepend laminaat.

Doorleggen in meerdere ruimtes

Als u uw laminaat wilt doorleggen in meerdere kamers, dan is in de lengte leggen de beste keus. Met deze manier van leggen haalt u sneller en makkelijker een grotere lengte. Bovendien hebben de planken dan beter de ruimte om te werken. In onze blog ‘laminaat doorleggen in meerdere kamers’ leest u waar u in dit geval nog meer rekening mee moet houden.

Het bericht Legrichting laminaat – In welke richting een laminaatvloer leggen? verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>
Krassen op de vloer – Wat te doen en hoe voorkomen https://www.yourfloor.nl/krassen-op-de-vloer-wat-te-doen-en-hoe-voorkomen/ Mon, 18 Nov 2019 15:28:41 +0000 https://www.yourfloor.nl/?p=220 Het bericht Krassen op de vloer – Wat te doen en hoe voorkomen verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>

Als u met veel bloed, zweet en tranen een mooie laminaatvloer heeft gelegd, wilt u hem natuurlijk zo lang mogelijk goed houden. Krassen in het laminaat zijn dan een doorn in het oog. Dus hoe kunt u dit soort schade voorkomen en wat is er tegen te doen?

 Meubels veroorzaker krassen op de vloer

Wist u allereerst dat meubels veelal de boosdoener zijn bij krasjes? Zij veroorzaken het leeuwendeel van alle beschadigingen bij laminaat. Als u vaak met bijvoorbeeld een eetkamerstoel over de vloer schuift, doet u er verstandig aan om de vloer te beschermen met stukjes vilt onder de meubels. Zit u daarnaast vaak op een bureaustoel die veel over de vloer rolt? Weet dan dat de toplaag van uw laminaatvloer hierdoor beschadigt. Voordat u het doorheeft ontstaan er krassen! Dit gaat u tegen met een plastic vloerbeschermer. Deze vormt een tussenlaag tussen stoel en vloer en vangt zo veel klappen op.

 Schoenen schoon of uit!

Daarnaast kunnen er krassen in uw laminaat komen door zand en steentjes die u naar binnenloopt met uw schoenen. Dit vuil schuurt als het ware over de vloer, waardoor de bovenste laag van uw laminaat slijt en uiteindelijk kapot gaat. Loop daarom het liefst alleen met sokken over de vloer. Moet u een keertje met schoenen de kamer binnen om nog even snel iets te pakken? Zorg dan in ieder geval voor schone schoenen. Zeker met kinderen is een deurmat van ten minste 2 passen lang geen overbodige luxe. Mijd overigens de laminaatvloer helemaal wanneer u naaldhakken aan heeft. Door deze schoenen ontstaan heel snel putjes, krasjes en deukjes.

Vloer glad maken met laminaatvuller

Een kras kan heel irritant zijn en valt zeker met het juiste licht enorm op. Stoort u zich er verschrikkelijk aan? Gelukkig zijn er op de markt verschillende middeltjes om krassen op de vloer te verhelpen. U maakt uw laminaat bijvoorbeeld weer een heel stuk gladder met laminaatvuller dat verkrijgbaar is bij iedere bouwmarkt. Dit middel leent zich vooral goed voor de wat diepere krassen.

Diepe krassen wegwerken

Laminaatvuller is beschikbaar in alle kleuren van de regenboog. Kies dus allereerst een kleur die ongeveer hetzelfde is als uw vloer. Eventueel probeert u het middel voor gebruik uit op een stuk vloer dat onder het vloerkleed ligt. Hebben ze niet exact de kleur die u zoekt? Meng dan 2 kleuren om de juiste kleurnuance te krijgen. Maak vervolgens voor gebruik de vloer schoon, droog, vet- en stofvrij. Vooral het laatste is essentieel, anders kan de laminaatvuller niet goed hechten aan de onderliggende vloer. De pasta brengt u met een plastic spatel aan in de kras. Strijk het goed af en neem even 20 minuten pauze. Hierna mag u de overtollige pasta van de vloer verwijderen met een licht vochtige doek.

Laminaat- of meubelstiften

Bij kleine krassen in uw laminaat heeft u al voldoende aan laminaat- of meubelstiften. Hiermee stipt u de beschadiging simpelweg aan, waarna de kras tot het verleden behoort. De stiften koopt u zelfs al bij de Action en zijn ook beschikbaar in diverse kleuren. Hierdoor vindt u altijd wel een bijpassende kleur. Houd er wel rekening mee dat aangebrachte stift glimt. Vandaar dat u er goed aan doet om het nog even met een droog doekje goed in te poetsen.

Olijf-, houtolie of bijenwas

Ook verwijdert u kleine krasjes makkelijk met olijfolie. Ja, dat hoort u goed: olijfolie. Misschien niet het eerste waaraan u denkt, maar dit middeltje is heel vettig en werkt de kleurverschillen weg die de krasjes veroorzaken. Met houtolie of bijenwas bereikt u trouwens hetzelfde resultaat.

Vloerlak, olie en verf

Blijft u de krassen op de vloer ondanks bovenstaande tips zien? Laatste redmiddelen zijn om de vloer opnieuw te lakken of te oliën. Verdeel één van deze twee met een lakroller of een niet-pluizende doek in een dunne laag over de vloer. Lak wordt bij het drogen wel altijd donkerder, dus kies liever voor een wat lichtere tint! Natuurlijk kunt u ook gelijk uw laminaat een heel andere kleur geven door het te verven. Op onze adviespagina ‘laminaat verven’ leest u hoe.

Vloer vervangen

Ligt uw vloer er al jaren? Dan kunnen de krasjes een mooie aanleiding zijn om het laminaat eens te vervangen. Ook voor deze klus vindt u de juiste tips in onze blog ‘houten vloer eruit halen.’

Het bericht Krassen op de vloer – Wat te doen en hoe voorkomen verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>
Welke voordelen hebben RCC-vloeren? https://www.yourfloor.nl/welke-voordelen-hebben-rcc-vloeren/ Mon, 18 Nov 2019 15:22:24 +0000 https://www.yourfloor.nl/?p=217 Het bericht Welke voordelen hebben RCC-vloeren? verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>

Wist u dat wij samenwerken met Tarkett? Het grote Zweeds-Franse bedrijf dat aan de top staat van de wereldwijde vloerenmarkt en ieder jaar weer met vernieuwingen komt. Eén van de innovaties van Tarkett zijn rigid vloeren: rigid core- en rigid board-vloeren. Deze vloeren zijn gemaakt met een technologie die de luxe van vinyl combineert met het gemak van laminaat.

RCC-vloeren voor elk interieur
In ons assortiment vindt u rigid core-vloeren in maar liefst 20 designs. Variërend van licht tot donker. Van betonlook tot varianten die niet van echt hout zijn te onderscheiden. Waar u zelfs de houtnerven kunt voelen. Hierdoor vindt u altijd wel een RCC-vloer die past bij de ruimte, meubels en muren. Of het nu een slaapkamer, groot kantoorpand of badkamer is.

Waterbestendigheid rigid core-vloeren
Want ja, dat is inderdaad het eerste voordeel van rigid vloeren. Ze hebben een sterke toplaag die goed bestand is tegen water. Vocht wordt niet opgenomen, maar juist afgestoten. Een garantie voor gave vloerdelen die niet kromtrekken of bol gaan staan. Gebruik het dus met een gerust hart in de badkamer, keuken of saunaruimte.

Stabiliteit door RCB-drager vloer
Wat maakt dit soort vloeren zo sterk? Dat komt zonder twijfel door de rigid board-drager van de vloeren. RCB-vloeren zijn ervoor gemaakt om weer en wind, drukte en zware belastingen te weerstaan. Ze beschikken namelijk over een oersterke beschermlaag. Laminaat en ander soort houten vloeren moet u van tijd tot tijd onderhouden, anders kunt u heel wat voor de kiezen krijgen: krassen, barsten, versplinteringen en zelfs breuken. De uitstraling van rigid vloeren zal echter zonder veel moeite altijd even mooi blijven. Soms een dweil erover kan geen kwaad, maar verder heeft u er nauwelijks omkijken naar.

Makkelijk schoon te houden
Doordat deze vloeren niet beschadigen zijn ze heel hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Bacteriën en vuil kunnen geen kant op: er zijn geen deuken en barsten om zich in te verstoppen. Met één haal van die dweil veegt u die viezigheid zo van uw vloer af! Perfect voor ziekenhuizen, zorginstellingen, restaurants en andere openbare gelegenheden die hygiëne hoog in het vaandel hebben staan.

Duurzaam en onderhoudsarm
Kortom, rigid board-vloeren vergen nihil onderhoud, zijn duurzaam en schoon. Dé ideale vloer voor gezinnen met (veel) kinderen, peuterspeelzalen, kantoren en drukbezochte winkels! Daarnaast zal het de eerste vloer zijn die u in uw pas aangebouwde serre wilt leggen. RCB-vloeren verbleken niet door direct zonlicht en zijn ongevoelig voor temperatuurschommelingen. Schijnt de zon de ene dag fel en komt die de volgende dag niet achter de donkere wolken vandaan? No problemo!

Geen noodzaak tot acclimatiseren
Niet gevoelig zijn voor warmte, kou en vocht heeft natuurlijk vele pluspunten. Zo moeten houten vloeren, zoals laminaat, eerst wennen aan de omstandigheden waarin ze komen te liggen. Door veranderende temperaturen of luchtvochtigheid kunnen ze gaan werken: uitzetten of krimpen. Vandaar dat u altijd ten minste 48 uur moet wachten voordat u de vloer daadwerkelijk legt. Acclimatiseren noemen we dat in de kluswereld. Bij dit soort vloeren is dat niet nodig – fijn voor degenen die gelijk de daad bij het woord willen voegen.

Grote oppervlakken
Hierdoor hoeft u ook geen rekening te houden met dilatatie/uitzettingsvoegen of overgangsprofielen. De vloer is door te leggen over de hele verdieping, over alle drempels heen en onder de deuren door. Dit tot wel 400 vierkante meter!

Geluidsdemping van wel 19dB
Eenmaal gelegd, zult u een ander voordeel opmerken. Bij de vloeren van Tarkett heeft u geen last van krakende planken, hoort u niet dat irritant, nerveus makende geluid van tikkende hakken. Dit dankzij de soundblock technologie die goed is voor een geluidsdemping van maar liefst 19 decibel. Dus zeg maar dag tegen overlast van de overburen en ongewenst achtergrondgeluid in ruimten waar veel mensen tegelijkertijd lopen!

Eenvoudig kliksysteem
De luxe van vinyl, maar het gemak van laminaat. RCC-vloeren leggen is namelijk een fluitje van een cent. Appeltje-eitje. Verlijmen is niet nodig; het werkt met een makkelijk 360-kliksysteem, waardoor u de planken vanaf elke kant aan elkaar kunt klikken. Dit maakt het mogelijk dat wij in 8 uur 100 vierkante meter (nee, dat is geen typefout!) leggen. In één werkdag uw hele woning voorzien van een vloer met het beste van twee werelden. Wie wilt dat nou niet?

Alle voordelen kort op een rij:

 • * 20 designs: houtlook tot beton
 • * Waterbestendig
 • * Keisterke toplaag, waardoor stabiel, stevig, stoot- en krasbestendig
 • * Hygiënisch
 • * Geen noodzaak tot acclimatiseren
 • * Door te leggen over hele verdiepingen
 • * Stiller door soundblock technologie
 • * Eenvoudig te installeren.

Wij verkopen rigid pvc-vloeren met slijtlaag 0.55 voor thuisgebruikers en slijtlaag 0.70 voor grote projecten in ziekenhuizen, restaurants, kantoorpanden en zorginstellingen. Is de vloer van uw organisatie aan vernieuwing toe? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken.

Het bericht Welke voordelen hebben RCC-vloeren? verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>
Tajima PVC vloeren nu ook voor bij u thuis! https://www.yourfloor.nl/tajima-pvc-vloeren-nu-ook-voor-bij-u-thuis/ Mon, 18 Nov 2019 15:18:28 +0000 https://www.yourfloor.nl/?p=212 Het bericht Tajima PVC vloeren nu ook voor bij u thuis! verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>

De ABN-AMRO in Amsterdam, Accor Mercure Hotel Den Haag, Artis Bibliotheek en ons eigen Bernhoven Ziekenhuis. Dit is zomaar een greep uit de projecten van de pvc-vloeren van dit Japanse merk, ze zijn al ruim 30 jaar een internationaal begrip. Ze staan bekend als zeer degelijke vloeren. Tot nu toe uitsluitend verkrijgbaar voor grote bedrijven, maar sinds kort ook voor uw huis!

Tajima, van origine een Japans familiebedrijf, is in Japan ultieme leider op de markt van pvc-vloeren. En over de grens zijn ze goed op weg om dit te worden! Alweer bijna 100 jaar geleden verscheen het bedrijf voor de eerste keer op het wereldtoneel. Ondertussen heeft het verschillende vestigingen, waaronder in Europa. Met designvloeren als absolute focus.

Bezoek Your Floor aan Europees hoofdkantoor

Afgelopen mei kregen wij een kijkje achter de coulissen bij dit Europese hoofdkantoor. Een mooie kans om inspiratie op te doen. We zagen spiksplinternieuwe vloeren, zoals een reuze visgraat en pvc met een jeanslook. En we maakten kennis met het productieproces. Erg leerzaam om te zien waar die oersterke pvc-vloeren vandaan komen die wij als enig bedrijf in Nederland ook aan u mogen verkopen.

Het beste van 2 werelden

Your Floor is namelijk aangewezen als exclusieve leverancier van Tajima-vloeren aan consumenten! Goed nieuws voor ons, maar ook voor u. Deze vloeren wilt u immers wel in huis hebben liggen. Ze combineren het beste van de pvc- en houtwereld. Zo hebben de vloeren een warme uitstraling en ‘look and feel’ van hout. Leg ze naast echt hout en u ziet amper het verschil… Totdat u natuurlijk verder kijkt dan alleen het uiterlijk.

Hygiënisch en gebruiksvriendelijk

Gelet op aspecten als hygiëne, gebruiks- en onderhoudsgemak scoren de luxueuze pvc-vloeren allereerst erg goed. Om die reden worden ze gebruikt binnen veel projecten in de kantoren- en retailmarkt, maar ook in de industrie- en zorgsector. Ze doorstonden zware proeven van extreme belasting in druk belopen gebouwen, zoals de Artis Bibliotheek in Amsterdam, Catharina Ziekenhuis te Eindhoven, alle free record shops van Nederland, het Jacob Roelands Lyceum in Boxtel, Kasteel Staverden. En natuurlijk Ziekenhuis Bernhoven in Uden.

Huiselijke sfeer in ziekenhuis!

In het Udense ziekenhuis wisten ze in slechts 4 weken tijd ruim 7.000 vierkante meter vloer te leggen. Een topprestatie met een even mooi resultaat. De vloerplanken bestaan uit 2 kleinere planken, waardoor het geheel parketachtig oogt. Dat geeft een warme, huiselijke sfeer aan het geheel. Een hele vooruitgang ten opzichte van de eng makende, steriele ziekenhuislook van vroeger.

Pvc-vloeren beschermd tegen slijtage

‘Waarom wil ik deze vloeren in mijn huis?’ denkt u nu vast. Welnu, dit beroemde Japanse merk brengt vele voordelen met zich mee. Zo hebben hun pvc-vloeren een transparante beschermlaag van polyurethaan – vaak simpelweg PU genoemd. Dit is een mooi materiaal dat tegelijkertijd buigzaam, sterk en slijtvast is. Houten vloeren moet u bij tijd en wijle onderhouden, anders kunt u te kampen krijgen met velerlei beschadigingen. Deze vloeren blijven echter zonder al te veel moeite mooi!

Makkelijk schoon te houden

Doordat er geen beschadigingen in de vloeren komen, zijn ze heel makkelijk schoon te maken en te houden. Viezigheid heeft geen kans, omdat bacteriën en vuil niet in barsten, scheuren of breuken kunnen gaan zitten. Met één haal van een dweil wordt alles van de vloer afgeveegd. Wat daarbij ook wel helpt, is dat de vloer één geheel vormt: de delen worden naadloos aan elkaar gelijmd!

Vochtbestendig

Daarbij komt dat de vloerdelen zeer goed tegen water kunnen. Een glas over de vloer is geen enkel punt en vocht in de ondervloer evenmin. Perfect dus voor restaurants, badkamers, (bedrijfs)keukens en mensen die haast hebben! Ongevoeligheid voor vocht maakt acclimatiseren immers overbodig. Houten vloeren werken: ze krimpen of zetten uit naarmate de temperatuur of luchtvochtigheid verandert. Daarom moet u altijd minstens 2 dagen wachten voordat u ze legt. Bij vloeren van dit merk kunt u echter gelijk aan de bak!

Grote oppervlakken

Hierdoor hoeft u ook geen rekening te houden met dilatatie/uitzettingsvoegen of overgangsprofielen. De vloer is in één ruk drempelloos door te leggen over uw hele verdieping. Van slaapkamer tot badkamer en van keuken tot woonkamer. Dit tot wel honderden vierkante meter.

Geluidsdemping van wel 19dB

Eenmaal gelegd, zult u een ander voordeel bemerken. Geen nerveus makende tikkende hakken, geen piepende, knarsende of krakende planken en geen weergalmingen. Deze pvc-vloeren uit Japan staan garant voor een geluidsdemping tot 12 decibel. Bye bye geluidsoverlast op werkplaatsen, in restaurants en hotels. En bye bye irritatie door drukke kinderen!

Sterke, mooie vloer voor uw eigen huiselijk project

Kortom, vloeren van dit Japanse merk beloven heel wat goeds. ’t Zijn vloeren die tientallen jaren mooi blijven liggen, ze maken lange schoonmaakbeurten overbodig, zorgen voor minder lawaai én zijn ook nog eens mooi! Ziet u het helemaal voor u? Een rasechte Tajima-vloer in uw eigen huis? Kijk gerust eens rond bij onze collectie. Wie weet vindt u iets van uw gading.

Het bericht Tajima PVC vloeren nu ook voor bij u thuis! verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>
Hoe onderhoud je een houten vloer? https://www.yourfloor.nl/hoe-onderhoud-je-een-houten-vloer/ Mon, 18 Nov 2019 15:12:44 +0000 https://www.yourfloor.nl/?p=206 Het bericht Hoe onderhoud je een houten vloer? verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>

Geen mooiere vloer dan een echte eiken vloer. Je moet echter wel goed zorgen voor je parket vloer. Hout is een natuur product en kan vervormen als je deze niet op de juiste wijze installeert en als je er niet voor zorgt dat de luchtvochtigheid in de ruimte stabiel is. Daarnaast moet je de vloer natuurlijk goed onderhouden.

We hebben in Nederland te maken met het zeeklimaat. Hierdoor schommelt de luchtvochtigheid tussen de 20% en 90%. Voor ieder vloer die voorzien is van hout zoals parket, visgraat, duoplanken, lamellen en zelfs laminaat is het belangrijk om de luchtvochtigheid stabiel te houden d.w.z. tussen de 55% en de 65%.

Waarom is een constante luchtvochtigheid belangrijk voor je eiken parket vloer?

Houten vloeren worden terug gedroogd tot een vochtpercentage van ca. 7-12%.
Dit houtvocht percentage is in evenwicht met een luchtvochtigheid van ca. 55-65% bij 20C.
Bij een verandering in luchtvochtigheid zal het houtvocht percentage dus gaan veranderen.

En als de luchtvochtigheid veranderd heeft dat gevolgen voor je houten vloer, hout heeft namelijk de eigenschap uit te zetten of te krimpen onder invloed van vocht en warmte. Bij het plaatsen van de vloer is het dan ook belangrijk om de zwelruimte voldoende groot te laten zijn, tussen de 1,5 en 2,5 cm is ons advies.

Wat te doen bij een te lage of te hoge luchtvochtigheid?

Hiervoor geldt: meten is weten!
Hiervoor kun je gebruik maken van een hygrometer. In zijn eenvoudigste vorm werd vroeger ook vaak een weerhuisje gebruikt als alternatief van een hygrometer.
Je hebt analoge en digitale hygrometers en zijn beide een eenvoudig hulpmiddel om de luchtvochtigheid te meten.

De luchtvochtigheid is goed
De waarde ligt tussen de ca. 55% en 65%. Prima, probeer het zo te houden. Het is niet alleen goed voor uw vloer maar ook voor uw gezondheid! U mag ook al tevreden zijn als de waarden tussen de 50 en 70% liggen. Belangrijk is en blijft dat u dit zoveel mogelijk constant houdt.

De luchtvochtigheid is te laag
Als de wijzer van de hygrometer tussen 0% en 55% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte te laag is.
De houten vloer zal het aanwezige vocht, wat nog in het hout zit, laten verdampen met als gevolg, dat de planken kunnen gaan krimpen.
De kans op zichtbare naden en kieren neemt toe, mogelijk ontstaan er krimpscheuren in het hout.

Om dit verschijnsel tegen te gaan, is het aan te raden de luchtvochtigheid op korte termijn omhoog te brengen. Dit kunt u doen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger.

De luchtvochtigheid is te hoog
Als de wijzer van de hygrometer tussen 65% en 100% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte aan de hoge kant is.
De houten vloer zal de vochtige lucht absorberen met als gevolg dat het hout kan gaan uitzetten.
De vloer komt onder spanning te staan. Hierdoor kunnen de delen gaan bollen of schotelen tot ≤ 0,5 % van de breedte van de planken.

Om dit verschijnsel tegen te gaan is het belangrijk dat de luchtvochtigheid snel naar beneden wordt gebracht. Goed ventileren (warme, vochtige lucht afvoeren) kan de relatieve luchtvochtigheid doen dalen.

In de zomerperiode is de relatieve luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aan de hoge kant.
Zo hebben bijvoorbeeld airconditioning of een luchtontvochtiger een positief resultaat.

Overige tips

Plaats de hygrometer liefst zo centraal mogelijk en niet in de buurt van ramen, deuren e.d.

De beste plaats is in de buurt van de thermostaat, deze hangt namelijk meestal ook centraal.

Uiteraard is dit apparaat alleen een hulpmiddel en geeft het geen garantie dat uw vloer nooit meer kan werken.

Als u vloerverwarming heeft dan is het sowieso aan te bevelen om een luchtbevochtiger aan te schaffen. U verwarmt met vloerverwarming eenzijdig en daardoor kan de onderzijde uitdrogen. Om het evenwicht te behouden is een luchtbevochtiger nodig. Kies dan wel voor zo’n apparaat met voldoende capaciteit.

U kunt als alternatief hiervoor ook, net zoals vroeger, bakjes met water aan de radiatoren hangen (zgn. waterverdampers, radiatorbakjes of verdampingsbakjes) of regelmatig een pan met water laten droogkoken.

 

Regelmatig onderhoud

Los van de luchtvochtigheid is het regelmatig goed onderhoud ook belangrijk voor het behoud van uw houten vloer. Dit wordt in de praktijk helaas te weinig gedaan.

Parketzeep voor wekelijks gebruik en onderhoudsolie voor periodiek onderhoud.

Heeft u nog vragen neem dan gerust contact met ons op.

Het bericht Hoe onderhoud je een houten vloer? verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>
Je huis opknappen, waar dien je rekening mee te houden? https://www.yourfloor.nl/je-huis-opknappen-waar-dien-je-rekening-mee-te-houden/ Mon, 18 Nov 2019 15:08:17 +0000 https://www.yourfloor.nl/?p=203 Het bericht Je huis opknappen, waar dien je rekening mee te houden? verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>

Iedereen gaat vroeg of laat zijn huis opknappen en loopt dan tegen dingen aan die met goede tips of instructies voorkomen hadden kunnen worden. Of het nu gaat over je woning die aan renovatie toe is of een huis wat je gekocht hebt maar wel een opfris beurt kan gebruiken, wij zetten de 5 grootste renovatiefouten op een rijtje.

1. Voorbereiding
Het belangrijkste deel van de verbouwing is de planning. Een gedegen en goede voorbereiding zal je veel geld en ergernis besparen. Natuurlijk wil je snel aan de slag maar goed beslagen ten ijs komen is van wezenlijk belang. Denk bij je planning aan volgorde van werkzaamheden, welke materialen heb je waar nodig, eventuele droogtijden etc. etc. Hou tijdens je voorbereiding ook je budget tegen het licht. Vaak worden de kosten van een verbouwing te laag ingeschat en dat kan tot onaangename verrassingen leiden. Hou altijd ruimte in je budget voor eventuele tegenvallers!

2. Meten = weten
Wanneer jezelf producten gaat plaatsen waarbij nauwkeurig gemeten dient te worden (zoals o.a. raamdecoratie en plinten) dan kan met goed meten een hoop problemen voorkomen worden. Vooral bij raambekleding is een halve centimeter te kort erg zonde. Dus meet liever een keer te veel en laat het desnoods een keer controleren door iemand anders. En realiseer dat je sommige producten beter kunt laten inmeten en installeren door vakmensen. Dit lijkt in eerste instantie duurder maar een paar keer verkeerd meten kost uiteindelijk meer.

3. Goede materialen
Regelmatig komen er diverse aanbiedingen voorbij van goedkope materialen. Of het nu gaat om gereedschap of materialen die je kunt gebruiken om te renoveren, je bent al snel in de verleiding om deze producten aan te schaffen. Vaak geldt goedkoop = duurkoop! En kwaliteitsproducten zijn niet altijd heel veel duurder. Kijk goed op internet of blader de huis aan huis bladen door en je komt regelmatig leuke acties tegen van kwalitatief goede producten tegen aantrekkelijke prijzen.

4. Duurzaam
Zeker een deze tijd zul je duurzame opties moeten overwegen. Goed isoleren is hier een voorbeeld van. Kies je voor een houten vloer vraag dan naar het PEFC keurmerk wat staat voor verantwoord & duurzaam bosbeheer. Bij andere groene investeringen kun je zelfs in aanmerking komen voor subsidies! Zonnepanelen is zo’n duurzame investering. Los van het voordeel dat je ieder jaar minder kosten kwijt bent aan energie en verwarming van je huis is het ook nog goed voor het milieu. Er zijn op internet diverse websites te vinden waar je alles kunt lezen over energiebesparende maatregelen die je kunt toepassen in je huis.

5. Veiligheid
Wat je ook gaat doen, verlies de veiligheid niet uit het oog. Zorg voor een goede trap, handschoenen, veiligheidsbril, gehoorbeschermers e.d. Zorg altijd voor een opgeruimde werkvloer! En mocht er iets gebeuren zorg dan dat je een verbanddoos bij de hand hebt. De belangrijkste tip: doe geen ondoordachte dingen zodat de veiligheid van jou en anderen op je heen in gevaar komt.

Ben je klaar met de verbouwing zorg dan voor een goed onderhoudsplan. Buiten schilderwerk dient regelmatig te gebeuren en voor je vloer dien je ook de onderhoudsinstructies in acht te nemen zodat je jarenlang kan genieten van je aankoop.

 

Het bericht Je huis opknappen, waar dien je rekening mee te houden? verscheen eerst op De Keuze voor kwaliteitsvloeren - Your Floor.

]]>