De EPLF (European Producers of Laminate Flooring) heeft in samenwerking met erkende testinstituten een internationaal erkend kwaliteitssysteem bepaald. Dit kwaliteitssysteem is in de Euronorm EN685 vastgelegd door middel van verschillende gebruiksklassen. De vloeren worden dus ingedeeld in verschillende gebruiksklassen die internationaal erkend zijn. Deze gebruiksklassen worden bepaald door meerdere factoren zoals:

  • Slijtwaarden (AC-waarden)
  • Indrukweerstand
  • Dikte-zwelling na 24 uur onder water gedompeld te zijn
  • Vlekbestendigheid
  • etc

Deze testen zijn uiteraard gestandaardiseerd. Er wordt een bepaalde norm gehangen aan de uitslag van de testen en dit heeft weer te maken met de manier waarop laminaatvloeren worden gebruikt. Er zijn 3 belangrijke verdelingen binnen de gebruiksklassen voor laminaat en de verdeling loopt van W31 tot en met W33:

  • W31 staat voor licht gebruik. Het type laminaat dat onder deze gebruiksklasse valt kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor in slaapkamers. Over deze laminaatvloeren wordt namelijk niet de hele dag gelopen.
  • W32 staat voor gemiddeld gebruik. Het type laminaat dat onder deze gebruiksklasse valt, kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor huiskamers. De laminaatvloeren uit deze gebruiksklasse worden namelijk redelijk veel gebruikt.
  • W33 staat voor zwaar commercieel gebruik. Er wordt zwaar commercieel gebruik gemaakt van laminaatvloeren uit deze klasse, denk bijvoorbeeld aan laminaat voor in kantoren.

De gebruiksklasse wordt meestal via een onderstaand plaatje aangegeven, dit is een verduidelijking van het verhaal dat hierboven staat beschreven.

Al onze laminaatvloeren van Jangal, Kaindl, Haro en Kronotex hebben gebruiksklasse 32. Dit houdt dus in dat de vloeren geschikt zijn voor gemiddeld gebruik, bijvoorbeeld voor in huiskamers. Daarnaast vallen de Kronotex Mammut, Kronotex Robusto en Kronotex Amazone onder gebruiksklasse 33. Wat dus betekent dat deze vloeren geschikt zijn voor commercieel gebruik. Deze vloeren zijn dus uitermate geschikt voor in kantoren.