Laminaat leggen hoeft in principe geen moeilijke klus te zijn, vooral niet als u zelf vrij handig bent in klussen. Het enige dat er in dit geval bij komt kijken is dat het verticaal in plaats van horizontaal wordt gelegd. Qua design kunt u alle kanten op: maak gebruik van verschillende kleuren op de muur zelf of een andere kleur in vergelijking met de vloer die u heeft liggen. Maar wat in sommige gevallen het totaalplaatje nog leuker en mooier maakt is om juist hetzelfde laminaat dat op de vloer ligt door te laten lopen op de muur.

Designtip: Laminaat op de muur

Door laminaat op de muur te bevestigen kunt u een zeer unieke uitstraling geven aan de inrichting van uw huis. Voornamelijk omdat de mogelijkheden eindeloos zijn: het verticaal of diagonaal bevestigen van het laminaat, een keuze uit ontzettend veel kleuren die het alleen al moeilijk maakt en daarnaast ook nog eens het design of de uitvoering van het laminaat zelf. Ook kunt u vaak kiezen uit wandbekleding die gericht is op het bevestigen aan de muur.

Laminaat tegen de muur | Stappenplan

Stap 1: De eerste stap is in ieder geval dat u ervoor zorgt dat de horizontale vloer al ligt, of dit nu een houten vloer, laminaat of PVC vloer is. Dit maakt het maken van een aansluitende overgang vele malen gemakkelijker. Vergeet bij deze vloer niet om ook een ondervloer te leggen!

Stap 2: Bij stap twee, het voorbereiden van de muur, heeft u geen ondervloer nodig. De beste manier om laminaat tegen de muur te bevestigen is om een voorzetwand met rachels van zo’n 18 mm te maken. Dit mag in de praktijk wat dikker of dunner zijn, maar hou rekening met eventuele ruimte voor bijvoorbeeld elektrische bedrading. Deze rachels kunt u met montage kit vastlijmen en doe dit voor extra stevigheid op zo’n 40 cm uit elkaar. Zorg ervoor dat de betreffende muur vrij is gemaakt van oud behang of ander vuil en resten. Dit zorgt voor een optimale hechting bij het aanbrengen van de lijm en balken. Na het aanbrengen van de lijm kunt u de balken bevestigen, doe dit door de balken met schroeven aan de muur vast te maken. Bij een gipsblokken muur kan dit direct in de muur. Heeft u een betonnen of gemetselde muur dan is het verstandig om eerst pluggen te plaatsen. Dan weet u zeker dat de rachels extra stevig vast zitten én vast blijven zitten. Nog een tip: Boor op voorhand gaten in alle rachels, dit zorgt er over het algemeen voor dat schroeven beter in de muur aansluiten.

Stap 3: Bij de derde stap gaat u aan de gang met het daadwerkelijk lijmen van het laminaat tegen de muur. Als u dit gaat doen, zorg dan dat de planken exact op maat zijn gesneden of gezaagd met bijvoorbeeld een laminaatsnijder. Het is zeer onhandig of zelfs onmogelijk om dit na bevestiging nog te doen. Bij clicklaminaat: klik alvast enkele delen in elkaar en plaats deze tegen de rachels die alvast zijn met lijm zijn ingesmeerd. Echter, let erop dat u de rachels niet in zijn geheel met lijm insmeert en doe dit telkens per gedeelte laminaat die u gaat bevestigen. Zo kunt u voorkomen dat, als het klussen wat meer tijd in beslag neemt, de lijm ondertussen opdroogt. Hierdoor heeft u kans dat deze niet goed hecht, waardoor het laminaat na bevestiging eraf valt. Enkele tips om het design beter eruit te laten springen: als u plinten heeft, verwijder deze dan (tenzij u dat niet wilt natuurlijk). U kunt onderaan beginnen en daar het laminaat dat op de muur zit perfect laten aansluiten op het laminaat dat op uw vloer ligt. Dit ziet er vele malen mooier uit dan dat er nog een plint in de weg zit of als u bij dit gedeelte de afwerking moet gaan doen. Dit gedeelte van het laminaat ligt meer in het gezichtsveld dan bij het plafond en daarom is de afwerking onderaan de vloer nog belangrijker dan bovenaan het plafond. Daarnaast geeft het laten verspringen van laminaat in de meeste gevallen een mooier effect, dit wordt ook vaak gedaan bij het leggen van een laminaatvloer.

Stap 4: De laatste stap betreft de afwerking van het kunstwerk dat u zojuist aan de muur heeft bevestigd. Los van of u het laminaat al heeft of nog gaat bewerken, waardoor u bijvoorbeeld de kleur een bepaald effect mee geeft. Is het ook verstandig én mooier om de hoeken af te werken met hoek strips van aluminium. Deze kunt u vastmaken met montagekit. Wilt u een moderne look, omdat dit aansluit op de rest van het interieur? Bewerk de aluminium hoek strips door ze licht op te schuren met schuurpapier. Hierdoor gaan de hoek strips minder glanzen, wat een moderne look geeft.

Dit heb je nodig aan materiaal en gereedschap

Natuurlijk geven we u niet alleen informatie over het hoe, maar ook over wat u nodig hebt. Dit zijn de benodigde materialen om laminaat op de muur te bevestigen (afhankelijk van het soort laminaat en de muur):

  • Kit / lijm;
  • Laminaat;
  •  Schroeven;
  • Rachels;
  • Aluminium hoekprofielen.

Daarnaast is het ook handig als u het juiste gereedschap in huis heeft:

  • Laminaatsnijder;
  • Afkortzaag;
  • Boormachine;
  • Stanleymes.

Succes met het plaatsen van laminaat tegen de muur en doe je voordeel met bovenstaande informatie en tips! Heeft u na het lezen van deze informatie nog steeds niet duidelijk hoe het precies in zijn werk gaat of welke laminaat u het beste kunt gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren medewerkers helpen u graag verder met advies op maat.