Geen mooiere vloer dan een echte eiken vloer. Je moet echter wel goed zorgen voor je parket vloer. Hout is een natuur product en kan vervormen als je deze niet op de juiste wijze installeert en als je er niet voor zorgt dat de luchtvochtigheid in de ruimte stabiel is. Daarnaast moet je de vloer natuurlijk goed onderhouden.

We hebben in Nederland te maken met het zeeklimaat. Hierdoor schommelt de luchtvochtigheid tussen de 20% en 90%. Voor ieder vloer die voorzien is van hout zoals parket, visgraat, duoplanken, lamellen en zelfs laminaat is het belangrijk om de luchtvochtigheid stabiel te houden d.w.z. tussen de 55% en de 65%.

Waarom is een constante luchtvochtigheid belangrijk voor je eiken parket vloer?

Houten vloeren worden terug gedroogd tot een vochtpercentage van ca. 7-12%.
Dit houtvocht percentage is in evenwicht met een luchtvochtigheid van ca. 55-65% bij 20C.
Bij een verandering in luchtvochtigheid zal het houtvocht percentage dus gaan veranderen.

En als de luchtvochtigheid veranderd heeft dat gevolgen voor je houten vloer, hout heeft namelijk de eigenschap uit te zetten of te krimpen onder invloed van vocht en warmte. Bij het plaatsen van de vloer is het dan ook belangrijk om de zwelruimte voldoende groot te laten zijn, tussen de 1,5 en 2,5 cm is ons advies.

Wat te doen bij een te lage of te hoge luchtvochtigheid?

Hiervoor geldt: meten is weten!
Hiervoor kun je gebruik maken van een hygrometer. In zijn eenvoudigste vorm werd vroeger ook vaak een weerhuisje gebruikt als alternatief van een hygrometer.
Je hebt analoge en digitale hygrometers en zijn beide een eenvoudig hulpmiddel om de luchtvochtigheid te meten.

De luchtvochtigheid is goed
De waarde ligt tussen de ca. 55% en 65%. Prima, probeer het zo te houden. Het is niet alleen goed voor uw vloer maar ook voor uw gezondheid! U mag ook al tevreden zijn als de waarden tussen de 50 en 70% liggen. Belangrijk is en blijft dat u dit zoveel mogelijk constant houdt.

De luchtvochtigheid is te laag
Als de wijzer van de hygrometer tussen 0% en 55% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte te laag is.
De houten vloer zal het aanwezige vocht, wat nog in het hout zit, laten verdampen met als gevolg, dat de planken kunnen gaan krimpen.
De kans op zichtbare naden en kieren neemt toe, mogelijk ontstaan er krimpscheuren in het hout.

Om dit verschijnsel tegen te gaan, is het aan te raden de luchtvochtigheid op korte termijn omhoog te brengen. Dit kunt u doen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger.

De luchtvochtigheid is te hoog
Als de wijzer van de hygrometer tussen 65% en 100% staat, betekent dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte aan de hoge kant is.
De houten vloer zal de vochtige lucht absorberen met als gevolg dat het hout kan gaan uitzetten.
De vloer komt onder spanning te staan. Hierdoor kunnen de delen gaan bollen of schotelen tot ≤ 0,5 % van de breedte van de planken.

Om dit verschijnsel tegen te gaan is het belangrijk dat de luchtvochtigheid snel naar beneden wordt gebracht. Goed ventileren (warme, vochtige lucht afvoeren) kan de relatieve luchtvochtigheid doen dalen.

In de zomerperiode is de relatieve luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aan de hoge kant.
Zo hebben bijvoorbeeld airconditioning of een luchtontvochtiger een positief resultaat.

Overige tips

Plaats de hygrometer liefst zo centraal mogelijk en niet in de buurt van ramen, deuren e.d.

De beste plaats is in de buurt van de thermostaat, deze hangt namelijk meestal ook centraal.

Uiteraard is dit apparaat alleen een hulpmiddel en geeft het geen garantie dat uw vloer nooit meer kan werken.

Als u vloerverwarming heeft dan is het sowieso aan te bevelen om een luchtbevochtiger aan te schaffen. U verwarmt met vloerverwarming eenzijdig en daardoor kan de onderzijde uitdrogen. Om het evenwicht te behouden is een luchtbevochtiger nodig. Kies dan wel voor zo’n apparaat met voldoende capaciteit.

U kunt als alternatief hiervoor ook, net zoals vroeger, bakjes met water aan de radiatoren hangen (zgn. waterverdampers, radiatorbakjes of verdampingsbakjes) of regelmatig een pan met water laten droogkoken.

 

Regelmatig onderhoud

Los van de luchtvochtigheid is het regelmatig goed onderhoud ook belangrijk voor het behoud van uw houten vloer. Dit wordt in de praktijk helaas te weinig gedaan.

Parketzeep voor wekelijks gebruik en onderhoudsolie voor periodiek onderhoud.

Heeft u nog vragen neem dan gerust contact met ons op.