Hoeveel laminaat heb ik nodig | Stappenplan laminaat berekenen

Wanneer u laminaat koopt voor uw huis dan wilt u altijd berekenen hoeveel laminaat u nodig heeft. U wilt natuurlijk niet nog een keer terug om weer laminaat bij te kopen, maar aan de andere kant is het altijd handig om ongeveer 10% extra laminaat planken te kopen. Dit in verband met zaagverlies en mocht u ooit nog planken willen vervangen. Neem daarvoor eerst de afmetingen van betreffende ruimte(s) op of lees deze afmetingen van de bouwtekening af. Dit doet u vanzelfsprekend in meters, waarbij u vervolgens de berekening maakt: lengte x breedte = Totale vloeroppervlakte + 10% (x 1,1) = Het benodigde aantal m2 aan laminaat. Houd vervolgens wel rekening met hoeveel m2 er in een pak laminaat zit. Hoeveel m2 er in een pak laminaat zit is namelijk per winkel en verpakking weer anders.

Hoeveel planken laminaat per m2

Zoals we net al hebben benoemd is het eigenlijk een simpele rekensom om te berekenen hoeveel pakken laminaat u nodig heeft. U meet de lengte van de ruimte op in meters en u doet hetzelfde met de breedte. Mocht u alvast een vloer kopen voor uw nieuwe huis, kijk dan op de bouwtekening na wat de afmetingen zijn.

  • Eenmaal in het bezit vermenigvuldigt u in meters de lengte en breedte, bijvoorbeeld: Lengte 12 meter x breedte 7 meter = 84 m2;
  • Omdat u altijd materiaalverlies heeft tijdens het zagen is het verstandig om ongeveer 10% extra laminaat in te kopen: Oppervlakte vloer 84 m2 x 1,1 (10%) = 92,4 m2.

Overigens kunt u het beste dit getal naar boven afronden op het moment dat u extra planken wilt bewaren voor eventuele vervanging in de loop der jaren. Gaat u het laminaat in visgraatpatroon of diagonaal leggen?

  • Neem dan nog eens zo’n 7% bovenop de 10% (x 1,17) extra mee bij het laminaat berekenen aangezien u dan vaak nog wat meer planken nodig heeft: Oppervlakte vloer 84 m2 x 1,17 (17%) = 98,28 m2.

De volgende stap is om bij de betreffende winkel te kijken hoeveel planken laminaat u per m2 nodig heeft, of beter gezegd: hoeveel m2 laminaat er in een pak zit.

Hoeveel m2 zit er in een pak laminaat

Hoeveel planken laminaat u per m2 nodig heeft is namelijk afhankelijk van de afmeting die de planken hebben en dat is per winkel en merk verschillend. Zodoende is het ook per winkel en merk verschillend hoeveel m2 er in een pak laminaat zit. Bij de vraag: ‘’hoeveel laminaat heb ik nodig?’’ is het dus belangrijk om daar rekening mee te houden.

Hoeveel pakken laminaat

Bij het kopje ‘hoeveel planken laminaat per m2’ kwamen we eigenlijk op drie verschillende aantallen uit. Hoeveel pakken laminaat u nodig heeft is dan ook afhankelijk van de oppervlakte, het legpatroon en of u extra planken voor een eventuele vervanging van het laminaat wilt bewaren. Echter, als u eenmaal het totale aantal m2 aan laminaat heeft berekend dan is het slechts een kwestie van kijken hoeveel pakken laminaat u nodig heeft.

  • Als er bijvoorbeeld per pak 2,4 m2 aan laminaatvloer in zit dan kunt u dat op de volgende manier berekenen: Benodigd aantal laminaat 92,4 m2 / 2,4 m2 per pak = 38,5 pakken. Wanneer u liever te veel dan te weinig heeft adviseren wij om dit af te ronden naar 39 pakken.

Hopelijk hebben we uw vraag kunnen beantwoorden: ‘’Hoeveel laminaat heb ik nodig?’’. Bent u er niet helemaal zeker van of dit het juiste aantal m2 is, vraag dan geheel vrijblijvend of wij u kunnen helpen. Onze ervaren medewerkers helpen u graag verder, zodat u optimaal van uw vloer kunt genieten.