Zoals u weet is het ontzettend belangrijk om de ondergrond, vooraf aan het leggen van een houten vloer, te egaliseren als dit nog niet is gebeurd. Dit is simpelweg het uitvlakken van uw vloer, zodat deze glad en vlak is. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat dit een elastische (vezelrijke) massa is, zodat deze mee beweegt met de druk die op een vloer wordt uitgeoefend. Dit kan zowel met een ondervloer worden bereikt als met een egaliseermiddel en in sommige gevallen is een combi van beide het beste.

Stappenplan vloer uitvlakken

Check uw vloerventilatie

Voordat u gaat egaliseren (op de begane grond) is het verstandig om de ventilatie van de kruipruimte te controleren, voornamelijk als er sprake is van uit- of aanbouw. Bij onvoldoende vloerventilatie kunnen er vocht- en/of schimmelproblemen ontstaan en in het ergste geval gaat het rotten (bij een dampdichte afwerking), waardoor u nog verder van huis bent. Dit probleem doet zich niet voor bij verdiepingen, het gaat in dit geval alleen om de begane grond.

Multiplex in combinatie met watervaste lijm

Ondanks dat het geheel uiteindelijk elastisch moet zijn vanwege het gebruik van een vloer, doet u er niet verkeerd aan om uw houten vloer eerst zoveel mogelijk te ‘verstijven’. Dit kunt u doen met watervast verlijmde multiplex platen die worden vastgeschroefd op de bestaande vloerdelen. Doe dit haaks op de vloerdelen, dit geeft nóg meer stevigheid. Houd er rekening mee dat hout ‘werkt’ en daardoor kan gaan uitzetten of inkrimpen. Dit is ook bij multiplex platen het geval en bij het plaatsen kunt u het beste 2mm tussen de platen zelf en zo’n 5mm tot 7mm langs de muren aan ruimte overhouden. Dit geeft de multiplex platen ruimte om te werken zonder dat het verder invloed uitoefent op uw vloer. Deze ruimtes, ofwel naden, moet u vervolgens afkitten met acrylaatkit. Gebruik uitsluitend acrylaatkit aangezien de hechting met egalisatiemiddel of primer bij andere soorten kit niet lukt!

Schroefpatronen

In aanvulling op bovenstaande is het belangrijk om de vloer extra stevigheid te geven. Dit kun u doen door de multiplex platen met een vast patroon vast te schroeven. Doe dit bijvoorbeeld met een patroon van 30 cm x 30 cm, ofwel een schroef in de lengte op elke 30 centimeter van de plaat en een schroef in de breedte op elke 30 centimeter van de plaat. Als u gebruik maakt van dragende houten balken onder vloer, waarop de multiplex platen en de vloer komen te liggen, maak dan gebruik van extra lange schroeven op de plekken waar zo’n balk ligt. Het komt de stevigheid ten goede als de balken, multiplex platen en de vloer direct en als één gehaal aan elkaar vastzitten.

Profielstroken & primer

Verwijder al het zaagsel en stof met een stofzuiger en vervolgens met een licht vochtige doek of dweil, dit bevordert de hechting met primer. Vervolgens kunt u de primer met een gesloten laag aanbrengen. We zullen hier geen reclame maken, dus laat u bij aankoop adviseren over de beste primer voor uw klus. Lees de gebruiksaanwijzing goed voor gebruik, zodat u weet hoe het in zijn werking gaat. Om scheurvorming in de egalisatie laag te voorkomen is het volgende wat u doet belangrijk: maak langs alle wanden een afdichting met een foam strip profiel, dit is randstrook die in de meeste gevallen zelfklevend is met een L-vorm. Zorg voor een aaneengesloten afdichting met deze randstroken van schuim.

Houten vloer egaliseren

U kunt nu beginnen met het egaliseren van uw houten vloer. Ook voor deze middelen gaan we geen reclame maken en is het belangrijk dat u zich goed laat adviseren bij aankoop. Er is tegenwoordig ontzettend veel keuze in egalisatiemortel en er zit er altijd wel eentje bij die aansluit op uw situatie. Hoe de egalisering zelf uitgevoerd moet worden en waar u rekening mee moet houden kunt u lezen op de gebruiksaanwijzing van het product.

Nog belangrijk: als u multiplex platen gaat gebruiken dan gaan deze voornamelijk in het begin werken door middel van inkrimpen of uitzetten. Koop deze daarom twee weken tot een paar dagen voordat u aan de slag gaat. Zo kan het hout alvast wennen aan de omgeving waarin deze gelegd wordt. Overigens geldt hetzelfde als u een nieuwe vloer in huis haalt en een nieuwe vloer mag dan ook nooit direct gelegd en geëgaliseerd worden! Door de werking van nieuw hout kan de egalisering kapot gaan.

Is het u nog niet helemaal duidelijk hoe een vloer uitvlakken in zijn werking gaat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een ervaren medewerker van Your Floor. Wij helpen u graag verder, zodat u maximaal kunt genieten van uw vloer! Bekijk ook onze andere tips op het gebied van vloeren.