Houten vloeren bestaan uit planken die in elkaar grijpen of uit, als u geluk heeft in dit geval, met stomp aan elkaar gelegde planken. U kunt waarschijnlijk begrijpen waarom we erbij vermelden ‘’als u geluk heeft’’. Het scheelt namelijk aanzienlijk in de uitvoering als uw houten vloer alleen uit stompen kanten bestaat, is dit niet het geval dan wordt het klusje iets tijdrovender. Maar als u het eenmaal onder de knie heeft dan kunt u, afhankelijk van de oppervlakte, binnen één dag klaar zijn met uw houten vloer eruit halen en dat ook nog eens zonder beschadigingen. Overigens is het ook afhankelijk van de situatie: wilt u een oude vloer in zijn geheel verwijderen en wordt deze daarna weggegooid of wilt u een houten vloer meenemen, omdat u bijvoorbeeld gaat verhuizen. In het eerste geval kan met een zaag, koevoet en een beetje geweld elke vloer binnen één dag verwijderd zijn. Maar als u de vloer zonder beschadigingen wilt verwijderen of slechts een gedeelte wilt repareren, dan wordt het een ander verhaal. De eerste plank van uw houten vloer eruit halen is altijd het moeilijkste, vandaar onderstaande tips.

Vloeren verwijderen zonder beschadigingen

Een houten vloer in zijn geheel én zonder beschadigingen verwijderen is in de meeste gevallen alleen mogelijk op het moment dat u ergens een stuk plint of overloop stuk kunt verwijderen en daarmee ruimte kunt creëren. Zodra u het eerste stukje bewegingsruimte heeft gecreëerd is het vaak ook mogelijk om ergens een begin te maken en daar een vloerdeel weg te halen. Zo kunt u logischerwijs steeds meer bewegingsruimte creëren en zelfs besluiten om meerdere houten vloerdelen tegelijkertijd te verwijderen.

Echter, houten vloeren eruit halen is een flinke klus en vaak komen er ook weer andere problemen onder de vloer vandaan, zoals het gebruik van lijm. Het beste kunt u eerst professioneel advies in winnen, neem daarom contact met ons op. Onze ervaren medewerkers helpen u graag op weg.

Hoe kunt u een plank vervangen en daarmee uw houten vloer repareren?

Een houten vloer kan bij goed onderhoud tientallen jaren mee gaan. Echter, de kans dat er in al die jaren een kleine beschadiging optreedt is vrij groot. Als dit een klein oppervlakte betreft (één, twee of slechts een paar planken) dan is het zonde om de gehele vloer te schuren of zelfs te vervangen. U hoeft zich niet direct grote zorgen te maken; in de meeste gevallen zijn de vloerdelen vervangbaar zonder dat de hele vloer verwijderd hoeft te worden. Een korte tien-stappen-plan waarmee we u een heel eind op weg kunnen helpen.

Stap 1: is eigenlijk een voorzorgsmaatregel: koop en/of bewaar altijd extra vloerplanken als u een houten vloer voor op de lange termijn koopt. Heeft u dit niet? Geen probleem, zorg dan op een andere manier voor de vervangende vloerplanken. Dit kan door vloerdelen te vinden die zo veel mogelijk aansluiten op de huidige structuur en tint van uw houten vloer. Houd rekening met eventuele fouten tijdens de reparatie en haal daarom altijd wat extra vloerdelen in huis dan dat u nodig heeft. Later in het proces begrijpt u waarom.

Stap 2: Zorg dat u een cirkelzaag in huis heeft en stel deze in op de dikte van uw vloer. Aan beide kanten zaagt u de plank in de lengte door op ongeveer twee centimeter van de zijkanten IN de plank die u wilt vervangen. Let overigens goed op, want u kunt de vloer sneller beschadigen dan u denkt en u zaagt dus in geen geval in goede vloerdelen.

Stap 3: Bij de vorige stap heeft u nog geen planken eruit gehaald als het goed is, want bij stap drie gaat u nog een zaagsnede maken. Deze maakt u in een hoek en daarmee creëert u een Z-vormige zaagsnede. Als dit goed is gebeurd, dan heeft u twee driehoeken in de plank die u wilt vervangen. Deze zijn met een beitel gemakkelijk te verwijderen.

Stap 4: is een makkelijke, want u hoeft alleen even het stuk dat nu vrij ligt en aan weerszijde de groeven van vuil en eventuele andere resten te ontdoen.

Stap 5: is weer een stuk lastiger. Het is nou namelijk van belang dat u de vervangende planken precies op maat zaagt rekening houdend met dat er geen gaten bij het opnieuw leggen ontstaan. Sluit dit aan op de al aanwezige groeven in uw vloer.

Stap 6: Vanaf nu begint het lastige gedeelte. Gebruik een zaag om het onderste deel van de nieuwe groeven, de plank die u gaat plaatsen, te verwijderen.

Stap 7: De volgende stap is om de uiteinden van de planken licht af te laten lopen, dit maakt het gemakkelijker om de plank opnieuw te plaatsen.

Stap 8: U gaat nu waarschijnlijk in de gaten krijgen waarom het voor de zekerheid goed was om voor extra vloerdelen te zorgen én waarom het beter is dit zonder lijm te doen; kijk of het nieuwe vloerdeel past, stevig de ruimte vult en geen gaten of spleten veroorzaakt.

Stap 9: Als stap acht goed is verlopen, probeer dit ook eerst met alle vloerdelen als u meerdere vloerdelen in uw houten vloer heeft verwijderd en gaat vervangen, dan kunt u de vloer plaatsen met gebruik van lijm. Voor het daadwerkelijk bevestigen van de nieuwe vloerdelen is het verstandig om lijm te gebruiken, zodat u zeker weet dat het geheel uiteindelijk weer stevig is. De lijm kunt u het beste aanbrengen op de groeven van de nieuwe planken en op de tanden van de huidige planken om de nieuwe planken vervolgens op hun plaats te leggen.

Stap 10: Vervang op de beschreven manier alle vloerdelen en herhaal dus telkens de hiervoor genoemde stappen. Let wel op; sommige lijm soorten drogen zeer snel en daarbij is het belangrijk om snel te werken, zodat problemen worden voorkomen.

Als u door de jaren heen op verschillende plekken een reparatie zoals deze uitvoert dan levert dat in principe geen problemen op voor de stevigheid van uw vloer. Het voordeel is dat u met weinig onkosten nog jaren van uw vloer kunt genieten! Vergeet niet dat er flink wat uren in de reparatie gaan zitten en dat het op millimeter werk aan komt.