Een houten vloer lakken is gemakkelijker dan vaak wordt gedacht. De eerste keer is even ontdekken hoe het werkt, daarom hebben we hieronder een stappenplan uitgewerkt. Zelfs als niet-klusser kunt u daarna aan de slag! Daarnaast krijgen wij vaak de vraag: kun je laminaat lakken? Ja dat kan en we zullen kort toelichten hoe dat in zijn werking gaat. Overigens kunt u altijd uit drie opties kiezen: vloer oliën, vloer lakken of in de was zetten. Het stappenplan is voor alle drie de opties geschikt. Wilt u altijd een mooie vloer hebben? Doe dit klusje dan elk jaar weer en uw vloer ziet er altijd als nieuw uit.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom zetten we u alvast aan het werk. De meeste vloeren zijn zonder gebruik van spijkers gelegd. Mochten er wel spijkers in de vloer zitten, zorg er dan voor dat deze minimaal zo’n drie mm in de vloer zitten of verwijder ze. Als u er nu achter komt dat de spijkers los zitten dan kunt u deze vervangen door langere spijkers of schroeven, let ook hierbij op dat ze minimaal drie mm diep zitten. Eventueel kunt u plinten verwijderen, dit is gemakkelijker bij het schuren. Gebruik voor het schuren een parketschuurmachine.

Ook schuren hoort bij het voorbereidende werk en de eerste keer mag er met grof schuurlinnen worden geschuurd. Doe dit in banen van 45 graden en haal daarmee grote oneffenheden weg. Voor het mooiste resultaat kunt u het beste telkens in dezelfde richting werken in plaats van op en neer bewegen. Haal hierbij de schuurmachine telkens omhoog aan het begin en aan het einde en laat deze nooit lang op één plek stil staan! Vooral met grof schuurpapier kan er snel een uitholling ontstaan en dat is het laatste dat u wilt.

Als de eerste keer schuren goed is verlopen kunt u beginnen met de tweede keer schuren, ditmaal wordt er een middel grof schuurlinnen gebruikt. Ook de banen van het schuren is ditmaal anders: in de lengte van de planken. Zo weet u zeker dat de gehele oppervlakte is geschuurd. Als laatste schuurt u nog een keer met fijn schuurlinnen, ditmaal ook in de lengte van de planken. Dit zorgt uiteindelijk voor een mooiere afwerking.

De hoeken kunt u het beste schuren met een handschuurmachine of een kantenschuurmachine. Werk hierbij in dezelfde volgorde: van grof naar fijn schuurlinnen. Stofzuig tijdens het schuren of achteraf in één keer zorgvuldig de vloer en tussen de kieren. Als laatste is het belangrijk de vloer met een (licht) vochtige doek of dweil af te doen, zodat deze klaar is om gelakt te worden. De voorbereiding is hetzelfde als u een laminaatvloer heeft.

Houten vloer lakken

Bij het lakken van de vloer is het belangrijk om geen stukken te vergeten, anders is dit achteraf duidelijk zichtbaar. Overigens kost lakken net wat meer inspanning dan uw vloer oliën of in de was zetten. Echter, een goed gelakte vloer heeft minder of zelfs geen onderhoud nodig. Voordat u begint: lees de gebruiksaanwijzing van het product dat u gebruikt en kies vooraf de plek waar u wilt beginnen. Plan dit zo in dat u bij een deur eindigt, zodat u de ruimte kunt verlaten zonder gebruik te maken van de vloer! Na de behandeling kunt u namelijk voor een bepaalde tijd niet over de vloer lopen. Begin ergens langs een zijkant en lak (bijvoorbeeld rollen) met de nerf mee. Afhankelijk van de oppervlakte kunt u een roller op steel gebruiken, dit maakt het klusje iets minder intensief. Ook het lakken verloopt hetzelfde bij een laminaatvloer.

Afwerking

Afhankelijk van de lak die u gebruikt, lees daarom goed de gebruiksaanwijzing, zult u de vloer na de eerste keer lakken ongeveer 24 uur moeten laten drogen. Vervolgens moet u de vloer weer licht opschuren, stofvrij maken middels stofzuigen en een (licht) vochtige doek of dweil. Dan kan de tweede laklaag worden aangebracht en laat deze ook weer volgens de gebruiksaanwijzing drogen. Ook hierna gaat u de vloer nogmaals licht opschuren en weer stofvrij maken. Dan kunt u de derde en tevens laatste laklaag aanbrengen, laat ook deze weer volgens de gebruiksaanwijzing van het door u gebruikte product drogen. Nog wat tips voor het schoonmaken en doffe plekken: maak de vloer schoon met water, een zachte (!) zeepsoort die PH-neutraal is en een scheurtje vloerpolish. Heeft u last van doffe plekken? Deze kunt u natuurlijk het beste voorkomen of naderhand inwrijven met onverdunde vloerpolish. En ook hier, verloopt de afwerking hetzelfde als bij een laminaatvloer.

Kun je laminaat lakken?

Waarschijnlijk heeft u nu het antwoord op de vraag: kun je laminaat lakken? U kunt net zoals houten vloeren ook uw laminaat lakken. Let wel op, want het gaat weliswaar om dezelfde werkwijze die hierboven staat beschreven. Maar dan wel met een lak of ander product dat is gericht op laminaat lakken. Wilt u graag meer advies over het lakken van uw houten vloer of laminaat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een ervaren medewerker van Your Floor.