In deze blog hebben we het over de beste aanpak voor het afwerken van een houten vloer middels oliën. Onafhankelijk van of u een vloer opnieuw gaat oliën en voor welke afwerking u kiest, een goed begin is het halve werk. Daarom is het in elk geval een pré dat een vloer eerst helemaal wordt geschuurd en dat eventuele losse of uitstekende spijkers worden verwijderd.

Voorbereiding, in de olie zetten en afwerking

 

Qua voorbereiding gaven we al aan dat eventuele loszittende en uitstekende spijkers verwijderd moeten worden, zodat uw schuurmachine(s) geen schade oplopen. Vervolgens kunt u gaan beginnen met schuren, verwijder hiervoor eventuele plinten. Deze zitten alleen maar in de weg, kunnen beschadigen tijdens het schuren van de vloer en zijn als je ze mee wilt oliën gemakkelijker te behandelen in losse toestand. Hoe u het beste met spijkers die in de weg zitten kunt omgaan én vervolgens het beste kunt schuren hebben we in bovenstaande link uitgelegd, dit is ook een (klein) stappenplan op zich. Alvast een tip tussendoor: print het betreffende stappenplan uit, lees het een paar keer goed door en houd het eventueel ter plekke bij u voor de zekerheid. Want ook het schuurwerk is een belangrijk onderdeel en geeft garantie op een langere levensduur van de olie, mits goed uitgevoerd.

De volgende stap is het in de olie zetten van uw vloer, ook hiervoor hebben we een uitgebreid stappenplan opgezet. Welke voordelen heeft olie ten opzichte van andere manieren? Voornamelijk de mattere uitstraling en het trekt beter in het hout. Impregneren zal (in de meeste gevallen) dan ook niet nodig zijn. In het kort de werkzaamheden en materialen die u nodig heeft: de olie goed roeren en doe deze vervolgens in een bakje die aansluit op de overige materialen die u gebruikt. Qua snelheid en verdeling werkt een lakroller het fijnste, verdeel hiermee de olie in een dunne laag over de vloer. Echter, een niet pluizende doek is ook prima voor dit klusje. Een tip over iets wat nog al eens wordt vergeten: werk vanuit een hoek naar een deuropening toe. Dit voorkomt waarschijnlijk het (on)nodige gevloek achteraf. Herhaal het oliën met de lakroller of niet pluizende doek totdat de vloerolie is ingetrokken en wacht vervolgens zo’n tien minuten. Als het goed is ziet de behandelde vloer(deel) er mat uit, is dit niet het geval of ziet u ongelijke gedeeltes? Herhaal de voorgaande werkzaamheden opnieuw met een dunne laag olie.

Tot slot de afwerking: houd daarvoor rekening met onderstaande facetten. Lees altijd de gebruiksaanwijzing door van de producten die u gebruikt, deze geven het meest specifiek aan wat u kunt doen en waarmee u rekening dient te houden.

Na het oliën van de houten vloer: Let op!

 

Wat veel mensen bij oliën vergeten is het volgende (bij gebruik van sommige oliën):

– Door broei in vochtige, niet uitgevouwen doeken ontstaat de kans dat deze zelf ontbranden;

– Laat gebruikte doeken uitgevouwen drogen en vouw deze nooit op na gebruik;

– Na gebruik de doeken vervoeren? Doe deze dan in een emmer met water die afsluitbaar is;

– Na transport de betreffende doeken uitspoelen en niet vergeten om deze alsnog uitgevouwen te drogen;

– Zijn de gebruikte doeken volledig droog? Dan kunt u deze veilig weggooien.

Ook zijn er nog enkele andere factoren waarmee u rekening dient te houden na het opnieuw oliën van de vloer:

– Pas na (ongeveer) 48 uur kunt u weer op de betreffende vloer lopen;

– Leg geen afdekkende materialen zoals kleden, karton, et cetera op de vloer die nog bezig is met drogen / uitharden. Dit kunt u dus niet gebruiken om eerder van uw vloer te genieten, want kleurverschillen en/of andere chemische reacties zijn dan eerder regel dan uitzondering;

– Na het opnieuw oliën van de vloer moet deze ongeveer 10 tot 14 dagen uitharden voor het beste én een langdurig goed resultaat, daarna kunt u de vloer eventueel voor het eerst weer zepen/schoonmaken. Met een speciale, zachte vloerzeep is dit geen probleem en sluit u het klusje af met een brandschone en zo goed als nieuwe vloer!

Wilt u graag vrijblijvend meer advies krijgen? Neem dan contact op en laat zonder ergens aan vast te zitten al uw vragen beantwoorden door ervaren medewerkers van Your Floor.