Een houten vloer kan bij goed onderhoud tientallen jaren mee gaan, bij zeer goed onderhoud zelfs je leven lang. Op standaard onderhoud na zoals het simpelweg schoonhouden van uw vloer en deze jaarlijks opnieuw in de lak zetten, zal het na een flinke periode ook grondig onderhoud nodig hebben. Dit doet u door uw houten vloer te schuren en zo door de jaren heen mooi te houden. Na een grondige schuurbeurt herkent u uw vloer amper terug! Het klusje is niet de moeilijkste, maar wel tijdrovend en (waarschijnlijk) vermoeiend. Echter, als u het resultaat ziet dan begrijpt u waarom het de moeite waard was.

Stappenplan houten vloer schuren

Uw parketvloer schuren begint met het wegwerken van spijkers. Dit kan met bijvoorbeeld een drevel, sla hiermee (uitstekende) spijkers minimaal zo’n 2 á 3 millimeter het hout in. Het kan zo zijn dat sommige spijkers door de jaren heen hun grip hebben verloren, dit merkt u vanzelf. Deze kunt u het beste direct verwijderen met een hamer of spijkertrekker en vervangen.

Als alle spijkers veilig zijn weggestopt en geen gevaar meer vormen voor het schuren, kan het schuren zelf beginnen. Qua werk en oppervlakte zal het in de meeste gevallen handig zijn om een parketschuurmachine in huis te halen. Bij de eerste keer schuren kunt u het beste een grof schuurlinnen gebruiken en deze in een baan van 45 graden (telkens in dezelfde richting) over het parket heen halen. De tweede keer kunt u een middel grof schuurlinnen gebruiken en dit keer kunt u dit het beste in de lengterichting van de planken over het parket heen halen. De derde keer gebruikt u bij voorkeur een fijne schuurlinnen om uw parketvloer voor de laatste keer te schuren, net zoals voorgaande keer in de lengterichting. Voor alle moeilijke plekken in de ruimte in de buurt van leidingen, deuren, et cetera is het handig om een kantenschuurmachine in huis te halen. Herhaal voorgaande stappen (van grof naar fijn schuren) ook bij de moeilijk bereikbare plekken in de ruimte. Het kan voorkomen dat na de drie schuurbeurten nog steeds lak zit op sommige plekken; smeer deze plekken in met verf afbijt, laat dit inwerken en verwijder de resterende lak met een krabber. Werk achteraf deze plekken na met een vlakschuurmachine of met de hand.

Als laatste is het belangrijk om de ruimte, maar voornamelijk de vloer, stofvrij te maken middels een licht vochtige dweil of doek. Het ‘schuurklusje’ is dan klaar en nu kunt u beginnen met de vloer in de olie, lak of was te zetten.

Tips parket schuren

Nog enkele tips waarmee u rekent kunt houden:

  • Voor de snelheid, uw gemak en uw eigen rug is verstandig om een (professionele) parketschuurmachine en kantenschuurmachine in huis te halen. Deze zijn op verschillende plekken verkrijgbaar of vraag het eens na bij familie en/of vrienden;
  • Een onlangs geschuurde vloer is dankzij een ontbrekende beschermlaag kwetsbaar voor beschadigingen en vuil, let daarop! Loop daarom alleen met schone sokken over de vloer en let op met materialen en andere dingen die schade kunnen aanrichten;
  • Voordat u het weet kan een schuurmachine gaten ‘vreten’ in de vloer, dit kost slecht een klein momentje van onoplettendheid en vervolgens een hoop extra werk. Het klinkt logisch om hierop te letten, maar een moment van onoplettendheid komt vaker voor dan we denken! Dit gevaar schuilt ook bij het beginnen en eindigen van een baan schuren, doe deze handelingen in een vloeiende beweging en haal de schuurmachine direct omhoog.

Liever niet zelf uw parketvloer schuren? Vraag eens om de mogelijkheden qua schuren en ander onderhoud bij Your Floor. Onze professionele medewerkers helpen u graag én vrijblijvend verder. Een vraag stellen is immers zo gedaan en u wordt er altijd wijzer van.