Als u met veel bloed, zweet en tranen een mooie laminaatvloer heeft gelegd, wilt u hem natuurlijk zo lang mogelijk goed houden. Krassen in het laminaat zijn dan een doorn in het oog. Dus hoe kunt u dit soort schade voorkomen en wat is er tegen te doen?

 Meubels veroorzaker krassen op de vloer

Wist u allereerst dat meubels veelal de boosdoener zijn bij krasjes? Zij veroorzaken het leeuwendeel van alle beschadigingen bij laminaat. Als u vaak met bijvoorbeeld een eetkamerstoel over de vloer schuift, doet u er verstandig aan om de vloer te beschermen met stukjes vilt onder de meubels. Zit u daarnaast vaak op een bureaustoel die veel over de vloer rolt? Weet dan dat de toplaag van uw laminaatvloer hierdoor beschadigt. Voordat u het doorheeft ontstaan er krassen! Dit gaat u tegen met een plastic vloerbeschermer. Deze vormt een tussenlaag tussen stoel en vloer en vangt zo veel klappen op.

 Schoenen schoon of uit!

Daarnaast kunnen er krassen in uw laminaat komen door zand en steentjes die u naar binnenloopt met uw schoenen. Dit vuil schuurt als het ware over de vloer, waardoor de bovenste laag van uw laminaat slijt en uiteindelijk kapot gaat. Loop daarom het liefst alleen met sokken over de vloer. Moet u een keertje met schoenen de kamer binnen om nog even snel iets te pakken? Zorg dan in ieder geval voor schone schoenen. Zeker met kinderen is een deurmat van ten minste 2 passen lang geen overbodige luxe. Mijd overigens de laminaatvloer helemaal wanneer u naaldhakken aan heeft. Door deze schoenen ontstaan heel snel putjes, krasjes en deukjes.

Vloer glad maken met laminaatvuller

Een kras kan heel irritant zijn en valt zeker met het juiste licht enorm op. Stoort u zich er verschrikkelijk aan? Gelukkig zijn er op de markt verschillende middeltjes om krassen op de vloer te verhelpen. U maakt uw laminaat bijvoorbeeld weer een heel stuk gladder met laminaatvuller dat verkrijgbaar is bij iedere bouwmarkt. Dit middel leent zich vooral goed voor de wat diepere krassen.

Diepe krassen wegwerken

Laminaatvuller is beschikbaar in alle kleuren van de regenboog. Kies dus allereerst een kleur die ongeveer hetzelfde is als uw vloer. Eventueel probeert u het middel voor gebruik uit op een stuk vloer dat onder het vloerkleed ligt. Hebben ze niet exact de kleur die u zoekt? Meng dan 2 kleuren om de juiste kleurnuance te krijgen. Maak vervolgens voor gebruik de vloer schoon, droog, vet- en stofvrij. Vooral het laatste is essentieel, anders kan de laminaatvuller niet goed hechten aan de onderliggende vloer. De pasta brengt u met een plastic spatel aan in de kras. Strijk het goed af en neem even 20 minuten pauze. Hierna mag u de overtollige pasta van de vloer verwijderen met een licht vochtige doek.

Laminaat- of meubelstiften

Bij kleine krassen in uw laminaat heeft u al voldoende aan laminaat- of meubelstiften. Hiermee stipt u de beschadiging simpelweg aan, waarna de kras tot het verleden behoort. De stiften koopt u zelfs al bij de Action en zijn ook beschikbaar in diverse kleuren. Hierdoor vindt u altijd wel een bijpassende kleur. Houd er wel rekening mee dat aangebrachte stift glimt. Vandaar dat u er goed aan doet om het nog even met een droog doekje goed in te poetsen.

Olijf-, houtolie of bijenwas

Ook verwijdert u kleine krasjes makkelijk met olijfolie. Ja, dat hoort u goed: olijfolie. Misschien niet het eerste waaraan u denkt, maar dit middeltje is heel vettig en werkt de kleurverschillen weg die de krasjes veroorzaken. Met houtolie of bijenwas bereikt u trouwens hetzelfde resultaat.

Vloerlak, olie en verf

Blijft u de krassen op de vloer ondanks bovenstaande tips zien? Laatste redmiddelen zijn om de vloer opnieuw te lakken of te oliën. Verdeel één van deze twee met een lakroller of een niet-pluizende doek in een dunne laag over de vloer. Lak wordt bij het drogen wel altijd donkerder, dus kies liever voor een wat lichtere tint! Natuurlijk kunt u ook gelijk uw laminaat een heel andere kleur geven door het te verven. Op onze adviespagina ‘laminaat verven’ leest u hoe.

Vloer vervangen

Ligt uw vloer er al jaren? Dan kunnen de krasjes een mooie aanleiding zijn om het laminaat eens te vervangen. Ook voor deze klus vindt u de juiste tips in onze blog ‘houten vloer eruit halen.’