Heeft de vloer van uw (nieuwe) huis een flinke opknapper nodig en vraagt u zich af: ‘’Kun je laminaat op laminaat leggen?’’ Opnieuw de stijl van uw huis tot zijn recht laten komen, of bij een nieuw huis toch liever uw eigen smaak qua vloer doorvoeren. Als u zelf al een (laminaat)vloer heeft liggen of als de vorige eigenaars een (oubollige) vloer hebben gelegd dan kunt u in principe zonder problemen laminaat over laminaat leggen. Dit kan zonder de oude vloer te verwijderen, mits deze aan een aantal voorwoorden voldoet.

Laminaat op laminaat leggen

Bij laminaat op laminaat leggen hoeft u de oude vloer in de meeste gevallen niet te verwijderen. Als deze stabiel genoeg is kunt u de nieuwe vloer op de oude vloer leggen en dat heeft eigenlijk direct al een voordeel: de isolatie is verder al prima in orde (als het goed is)! Wanneer kunt u laminaat op laminaat leggen:

–          U vindt uw eigen laminaatvloer niet meer mooi;

–          Uw laminaat heeft zijn beste tijd gehad en het is niet de moeite waard om deze te renoveren;

–          Bij het verhuizen ligt er in uw nieuwe huis een oude (en versleten) houten vloer;

–          U komt tot de ontdekking dat u een houten vloer toch te veel werk vindt qua onderhoud;

–          Of u gaat verhuizen en vindt het laminaat dat er ligt niet mooi genoeg voor het interieur dat u in gedachte had.

Het enige waarop u hoeft te letten, naast dat de vloer stabiel genoeg is, is op de hoogte die de vloer uiteindelijk krijgt. Waarschijnlijk levert het geen problemen op aangezien vloeren tegenwoordig steeds dunner zijn, maar let altijd op de hoogte van de deuren en drempels. In het ergste geval hebben deze een kleine aanpassing nodig. Op eventueel enkele kleine aanpassingen na kunt u dus eenvoudig en snel nieuw laminaat over oude laminaat heen leggen!

De juiste ondervloer bij laminaat over laminaat leggen

Het is verstandig om een ondervloer te gebruiken, zodat de ondergrond perfect effen is. Bij laminaat over oude laminaat leggen wil het namelijk nog weleens voorkomen dat de oude vloer niet meer perfect effen is. Op het moment dat dit het geval is en u gebruikt niet de juiste ondervloer dan zal uw nieuwe vloer ook sneller gaan slijten. Met de juiste ondervloer kunnen zelfs de kleinste oneffenheden worden weggehaald. Echter, heeft u last van losse planken en tegels of zitten er te veel (extreme) oneffenheden? Overweeg dan het egaliseren van het oude laminaat voordat u hier nieuwe laminaat over gaat leggen.

Bij laminaat over laminaat leggen is het voor de stevigheid het beste om deze haaks op de huidige vloer te leggen, voornamelijk als u geen gebruik maakt van een ondervloer. Mocht de bestaande vloer stabiel genoeg zijn en heeft deze verder geen oneffenheden dan kunt u ervoor kiezen om geen ondervloer te gebruiken. Als de isolatie voor bijvoorbeeld geluid en/of vocht goed is dan hoeft dit geen probleem te zijn. Haaks leggen voorkomt dat er bolling, kieren of andere problemen met de nieuwe vloer ontstaan.

Zoals we eerder al hebben aangegeven is het verstandig om wél een ondervloer te leggen, zodat u een perfect effen ondergrond creëert. Hierbij kunt u het beste kiezen voor de algemeen bekende groene ondervloertegels. Deze ondervloer zorgt ervoor dat oneffenheden worden opgevuld, waardoor de nieuwe vloer in zijn geheel vlak ligt. Dit voorkomt vroegtijdige slijtage aan uw nieuwe vloer.

Bij deze heeft u antwoord op de vraag: ‘’Kun je laminaat op laminaat leggen?’’ Dat kan zeker, let daarbij wel op de beschreven factoren. Mocht u nog meer informatie willen betreft dit onderwerp, onze ervaren medewerkers adviseren u graag én vrijblijvend.

Kijk voor meer informatie op onze laminaat webpagina.

Neem contact op met Your Floor.