Vrijdag overdag naar de bouwmarkt om laminaat te kopen en in het weekend aan de bak. In uw hoofd leek het een uitstekend plan, maar dan gooit de verkoper roet in het eten. Hij raadt u met klem aan om het laminaat te laten acclimatiseren. Wat is dat? Hoe doet u het en het allerbelangrijkste: waarom?
Hout kan uitzetten of krimpen
Het is waarschijnlijk de eerste vraag die u zich stelt: ‘is acclimatiseren überhaupt nodig?’ Een volmondig ‘ja’ is hierop ons antwoord. Wij werken al onze soorten laminaat af met een waterafwerende laag, maar de binnenkant is en blijft hout. En hout is een natuurproduct met hygroscopische eigenschappen. Dat betekent dat het vocht opneemt, vasthoudt en onder invloed daarvan uitzet of juist krimpt.
Voorkom schade door acclimatiseren
Wat heeft dit te maken met acclimatiseren? Welnu, voordat u uw laminaat meenam, lag het misschien al maanden in een opslag. Onder heel andere omstandigheden dan bij u thuis. Zo is het in veel bouwmarkten erg droog, waardoor laminaat eerst extreem veel vocht aantrekt en enorm uitzet. Legt u gelijk de vloer aan, dan loopt u kans op beschadigingen. Zo kan de vloer krom trekken, bobbels vertonen of bol gaan staan.
Wennen aan de omstandigheden
Vandaar dat u uw laminaat eerst de kans moet geven om aan de temperatuur en luchtvochtigheid te wennen. Boots daarbij zoveel mogelijk de normale omstandigheden in uw huis na. Is het winter, maar woont u er nog niet? Zet dan wel alvast de verwarming aan, want dat doet u normaal gesproken ook. Staan de deuren en ramen bij u in de zomer altijd wagenwijd open? U raadt het vast al: doe dit nu ook. Zorg ervoor dat de temperatuur 18 à 20 graden is en de luchtvochtigheid tussen de 55 en 65% ligt. U kunt eventueel een luchtbevochtiger of vochtvreter gebruiken.
48 uur laten liggen
Oké, bent u ervan overtuigd? Laminaat moet gewoon acclimatiseren. Maar hoe doet u dat? In principe is het appeltje eitje, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. Allereerst is het belangrijk om de vloer minstens 2 dagen te laten liggen in de kamer(s) waar die uiteindelijk komt. Bang dat u nu kostbare tijd verliest? No worries, dit haalt u zo weer in dankzij de snelle en makkelijke plaatsing. Bij kliklaminaat hoeft u zelfs alleen maar de afzonderlijke planken simpelweg aan elkaar te klikken.
Horizontaal laten liggen
Daarnaast mag u ‘liggen’ wel heel letterlijk nemen. Zet laminaat nooit ofte nimmer schuin tegen de muur. Dit is misschien heel verleidelijk, maar kan blijvend schade aanrichten. De planken kunnen krom gaan trekken en dan rest u niets anders dan ze in de prullenbak te gooien. Leg uw laminaat daarom plat neer op een vlakke ondergrond. Gewoon in de gesloten verpakking en midden in de kamer. Zo heeft het rondom genoeg ruimte om uit te zetten. Het beste kunt u een aantal stapels maken en de pakken kruiselings stapelen met steeds een paar centimeter ertussen. Dit is nodig zodat de lucht bij alle planken kan komen.
Zorg voor droge ruimtes
Het is haast vanzelfsprekend, maar wel essentieel: maak alle kamers waar u laminaat wil leggen leeg, schoon en droog. Laatstgenoemde is vooral een punt van zorg bij nieuwbouwwoningen en na het aanbrenge van stucwerk. 2 omstandigheden waarbij huizen veel vochtiger zijn dan normaal. Voorkom waterschade door vooraf goed te ventileren en te verwarmen. Is de ondergrond vochtig of is er kans dat er water onder de vloer komt? U doet er dan slim aan om onder uw laminaat een goede ondervloer aan te leggen die waterafstotend is. Folie van Polyethyleen (PE) is daarbij een goede keuze; dit materiaal is befaamd om zijn dampremmende eigenschappen.
Laminaat acclimatiseren bij vloerverwarming
Wanneer u kiest voor vloerverwarming heeft uw laminaat tot slot meer tijd nodig om op temperatuur te komen. De vloer krijgt dan namelijk een constante warme, droge luchtstroom te verduren. Daarom schrijft de fabrikant altijd een opstookprotocol voor. Dit ‘wenproces’ voor uw vloer bestaat globaal uit de volgende stappen:
– Draai de verwarmingsknop open tot 25 graden.
– Verhoog de komende drie dagen de temperatuur met 5 graden tot u de maximale watertemperatuur van 40 bereikt.
– Houd de verwarming 1 etmaal op die stand en verlaag vervolgens iedere dag de temperatuur geleidelijk met kleine stapjes van steeds 5 graden. Herhaal dit totdat u op de omgevingstemperatuur zit.
Let op: dit is een ruwe weergave! Check het precieze protocol met de leverancier van uw verwarming.