U heeft het plaatje in gedachte al helemaal uitgewerkt: ‘’een complete bovenverdieping voorzien van laminaat die u in meerdere kamers aan één stuk gaat doorleggen, waarbij u zelfs door alle deuropeningen heen werkt. Drempels bij elke deur? Nee, daar doen we niet aan! Een tochtveger aan elke deur maakt zijn naam meer dan waar.’’ Dit zijn waarschijnlijk de voorbeelden die u op internet kan vinden en dat ziet er waarschijnlijk prachtig uit! Maar is het ook praktisch? Doorlopende kamers met een plak hout, zonder drempels. Los van de ervaring of twee rechter handen die u nodig heeft, zijn er nog meer factoren waarmee u rekening moet houden bij laminaat doorleggen (in slaapkamers). We zullen de nodige tips en trucs geven, zodat u niet vastloopt halverwege het project. Of nog erger, achteraf als het laminaat er al ligt en het blijft plotseling niet meer liggen…  

Laminaat doorleggen of niet? Uitzettingsvoegen 

Laminaat doorleggen of niet? Een laminaatvloer zet net zoals een houten vloer uit, maar kan ook net zo snel weer krimpen. Nu is dit effect bij een houten vloer weliswaar ‘heftiger’ aanwezig, maar ook bij laminaat kan dit drastische effecten hebben als u daar geen rekening mee houdt. Elke kamer heeft zijn eigen temperatuur en luchtvochtigheid en zoals je waarschijnlijk al kan raden: elke kamer met aparte omstandigheden heeft zijn eigen, aparte invloed op de vloer. Juist deze combinatie van effecten kan drastisch uitpakken op de vloer. Om uw droom nog verder aan diggelen te helpen zullen we alvast verklappen dat het haast onmogelijk is om de gehele bovenverdieping aan één stuk door te leggen. Tenzij uw bovenverdieping niet zo groot is, zult u bij lengtes van ongeveer 13 strekkende meter (of meer) te allen tijde uitzettingsvoegen en/of overgangsprofielen moeten gebruiken. Waarom? Als u laminaat in deze lengte of langer in bijvoorbeeld slaapkamers gaat doorleggen dan is logischerwijs de spanning op deze vloer een stuk groter. De vloer kan dermate onder spanning komen te staan dat deze gaat vervormen, bijvoorbeeld naar boven toe kromtrekken. Dit treedt met name op als het in de ene kamer heel koud is, terwijl de andere kamer wel wordt verwarmd. Maar ook als er in de ene kamer een zwaar meubel staat, waardoor veel druk op de vloer wordt uitgeoefend. Advies is dan ook: gaat u laminaat doorleggen in bijvoorbeeld slaapkamers? Maak dan gebruik van uitzettingsvoegen en/of overgangsprofielen onder (enkele) deuren. 

Tips voor doorlopende kamers 

Tip 1: Laminaat doorleggen of niet, hier geven we enkele tips als u dat wel van plan bent. Hoe dan ook, elke vloer werkt. Daarom is het ontzettend belangrijk om rond buizen van bijvoorbeeld verwarmingselementen en aan alle wanden een uitzettingsvoeg (8 mm tot 10 mm) te plaatsen. 

Tip 2: Zoals hierboven al werd vermeld kunt u gebruik maken van overgangsprofielen bij de overgang van de ene naar de andere vloer, mits deze van dezelfde hoogte is. Deze zijn over het algemeen zeer netjes weg te werken, waardoor er geen schroeven of spijkers zichtbaar zijn. Alleen de overgangsprofiel zelf is zichtbaar, maar gelukkig kunt u tegenwoordig uit talloze kleuren kiezen en zit uw smaak er altijd wel bij. Het mooiste deel is dat overgangsprofielen slechts een lichte bolling of zelfs plat zijn, waardoor verstoppen voor de visite geen probleem is. 

 Hopelijk hebben we u voldoende kunnen informeren om een keuze te maken. Kort samengevat kunt u laminaat doorleggen in meerdere kamers, mede afhankelijk van het aantal strekkende meters. Echter, om achteraf problemen te voorkomen adviseren we u om uitzettingsvoegen en overgangsprofielen te gebruiken. Dan weet u zeker dat het goed komt! Daarnaast is het ook makkelijker om de vloer zo op te delen, mocht er ooit een stuk vervangen worden dan hoeft u geen rekening te houden met de gehele vloer. 

 Vrijblijvend meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met ervaren medewerkers van Your Floor.