Vloerverwarming is tegenwoordig een populaire manier voor het verwarmen van uw huis en dat is logisch! Want als dit op de juiste manier wordt aangepakt dan worden betreffende ruimtes gelijkmatiger verwarmd en het is ook nog eens meer rendabel. Echter, u dient wel rekening te houden met de keuze van uw vloer. Belangrijk is namelijk dat u een geschikte vloer heeft die het proces van verwarmen ondersteund. Laminaatvloer is zo’n vloer die vloerverwarming ondersteund, mits deze aan enkele voorwaarden voldoet.

Goede laminaatvloer voor vloerverwarming – Eigenschappen

We zullen eerst de eigenschappen van een goede laminaatvloer opnoemen en in het kort uitleggen, dit zijn er namelijk vier:

  • Vloerverwarming als optie voor hoofdverwarming;
  • De geleiding van warmte;
  • Radiatoren zijn overbodig;
  • Ondervloeren zijn overbodig.

Radiatoren zijn overbodig en vloerverwarming als optie voor hoofdverwarming

Wat is de reden dat u voor vloerverwarming kiest? Waarschijnlijk omdat u een bepaalde ruimte wilt verwarmen én daarnaast wilt genieten van een warme vloer. Om optimaal te genieten van uw vloerverwarming is het belangrijk dat u de daarvoor geproduceerde vloerlaminaat aanschaft. Dit laminaat is dun en laat alle warmte door, daarom heeft u geen radiator nodig. Het ‘standaard’ laminaat is hiervoor te dik en laat geen of weinig warmte door en dan is een combinatie met radiatoren wel nodig.

Ondervloeren zijn overbodig

In principe zijn ondervloeren overbodig, omdat deze onder andere voor de isolatie worden gelegd. Een ondervloer zou in dit geval juist de warmte tegen houden.

De geleiding van warmte

Zoals hierboven al wordt aangegeven: de vloer moet de warmtegeleiding ondersteunen, anders bent u voor niks aan het ‘stoken’ en blijft uw huis nog steeds koud. Kies voor een dunner laminaat dat speciaal is gemaakt voor gebruik bij vloerverwarming. Let daarom op het volgende logo bij de aankoop van uw vloer, dan weet u zeker dat de warmte kan opstijgen.

 

 

Vloerverwarming laminaat | Voorwaarden

Uw laminaat moet daarnaast nog aan enkele voorwaarden voldoen. Het belangrijkste is misschien nog wel hoe het hout ‘werkt’. Niet elk merk laminaat is geschikt voor vloerverwarming, omdat de meeste laminaatvloeren uitzetten of krimpen naarmate de temperatuur veranderd. Daarnaast moet u rekening houden met gebruik van isolatiemateriaal, ofwel ondervloeren. Zoals hierboven al uitgelegd zorgen de meeste ondervloeren voor isolatie en dat wil zeggen dat er geen warmte wordt doorgelaten. Echter, er zijn tegenwoordig ook speciale ondervloeren die isoleren tegen geluid én tegelijkertijd geschikt zijn om te leggen met vloerverwarming.

Onderhoud laminaat vloerverwarming

Onderhoud is een belangrijk aspect als u vloerverwarming onder uw laminaat heeft gelegd. De warmte die door de vloer heen gaat kan er namelijk voor zorgen dat het laminaat eerder uitdroogt. Dit kan voorkomen worden door het gebruik van hiervoor bedoelde hulpmiddelen. In de meeste gevallen wordt er een onderhoudsvoorschrift bij een laminaatvloer meegeleverd en als u zich daaraan houd dan kunt u jarenlang genieten van uw vloerverwarming én vloer. Kortom: goed onderhouden is belangrijk, volg de onderhoudsvoorschriften!

Laminaat en vloerverkoeling

Wat veel mensen niet weten is dat een vloerverwarming ook voor vloerverkoeling gebruikt kan worden. Ook hierbij geldt dat als de constructie goed is aangelegd, deze verkoeling aangenamer is dan dat u een airco gebruikt. Kunt u hiervoor gebruiken maken van hetzelfde laminaat? In de meeste gevallen wel aangezien het proces hetzelfde verloopt voor een vloer, maar check of vraag dit na voor de zekerheid.

Informatie en advies | Your Floor

Laat u goed informeren over de mogelijkheden die vloerverwarming en -verkoeling voor u kan bieden. Maar laat u vervolgens dubbel zo goed informeren over de juiste laminaatvloer die aansluit op uw wensen voor vloerverwarming. Dan kunt u niet alleen geld besparen door gebruik te maken van vloerverwarming en een optimaal rendement, maar ook omdat geschikte dunne vloeren vele malen langer mee gaan dan een ‘normale’ dikkere laminaatvloer.

Daarom raden wij een ‘normale’ laminaatvloer sterk af, ondanks dat deze eventueel goedkoper is. Kies uit een merk die gespecialiseerd is in vloerverwarming, deze zijn er meer dan genoeg in de markt. Deze zorgen merkbaar voor een betere geleiding van de warmte in een ruimte, zodat het ook écht aangenaam warm wordt. Bij een goede constructie heeft u zelfs geen radiatoren meer nodig in de betreffende ruimte! Een ondervloer is niet altijd noodzakelijk, maar kan wel van toegevoegde waarde zijn voor het isoleren van geluid.

Your Floor is een aanbieder van A-kwaliteit laminaat en heeft de nodige kennis en ervaring in huis om u te informeren over dit onderwerp. Vraag vrijblijvend advies aan en laat u informeren door specialisten. Dan weet u zeker dat u de juiste vloer in huis haalt.