Komt uw laminaat omhoog en wat te doen om dat te voorkomen? We zullen eerst uitleggen waarom de vloer waarschijnlijk omhoog komt en vervolgens wat te doen, zodat u een derde keer vloer leggen kunt voorkomen. Gaat het bollen door warmte of bij een deur? Maakt goedkoop of duur laminaat het verschil? Welke ondervloer en drukbelasting zijn van toepassing? Of toch de afstand tot de muur.. Maar ook het leggen zelf is een belangrijke factor!
Veel voorkomende fouten
Waarom de vloer omhoog komt is vaak vrij logisch, alleen zal het voor de meeste onder ons lijken alsof het een mysterie is. Op het blote oog lijkt er namelijk niets mis te zijn en aan alle voorgaande werkzaamheden kan het ook niet liggen.. of toch wel? Lees snel onderstaande meest voorkomende oorzaken en u heeft waarschijnlijk in de gaten waarom de vloer omhoog komt:
– Het laminaat direct na aankoop leggen: Laat het laminaat te allen tijde acclimatiseren voordat u het gaat leggen. De voorgeschreven tijd kunt u terug vinden op de gebruiksaanwijzing van elke vloer. Doet u dit niet? Dan zal de vloer waarschijnlijk door bijvoorbeeld de warmte gaan bollen;
– Haast is zelden goed: het leggen van een laminaatvloer is met twee linkerhanden geen moeilijke klus en toch wordt dit vaak onderschat. Gemiddeld gezien neemt een groter oppervlakte aan vloer leggen toch snel een paar dagen tijd in beslag en neem daar ook de tijd voor! Afraffelen en niet weten wat u doet kan funest zijn;
– De vloer krijgt onvoldoende uitzet- en krimpruimte: de werking van een laminaatvloer is minder dan een ‘echte’ houten vloer, maar vergis je niet, deze werking is wel aanwezig. Houd daarom altijd een centimeter of twee tussen de muur en uw vloer aan, dit voorkomt dat de vloer gaat bollen.
– Geen vertrouwen in uzelf of de klusjesman die om de hoek woont? Betaal dan iets meer en huur een professional in! Problemen met uw vloer zijn niet altijd direct zichtbaar en het kost u dubbel zo veel tijd en misschien zelfs meer geld als u het een tweede keer opnieuw moet doen. Een nieuwe vloer leggen kost nu eenmaal tijd en geld, wees bereid om dit te investeren.
Het herstellen van laminaat dat omhoog komt
Herstellen kan altijd, voornamelijk als de bolling bijvoorbeeld bij de deur is ontstaan of door warmte. Door warmte wil alleen aangeven dat de vloer meer ruimte nodig heeft, dit is een kwestie van nakijken waar deze ruimte gemaakt kan worden. Is er bijvoorbeeld bij de deur een bolling ontstaan? Als u wat reserve planken heeft bewaard kunt u deze bolling in principe herstellen. Hoe dan ook, verwijder altijd rondom alle plinten van de gehele ruimte en check of er voldoende ruimte (ongeveer twee cm) langs de muren zit. Doe dit ook bij alle overgangen van deuren, et cetera. Is er geen uitzettingsruimte meer? Maak dan rondom een nieuwe uitzettingsvoeg door een deel van het betreffende vloerdeel weg te zagen. Als dit goed wordt uitgevoerd kan in sommige gevallen de vloer alweer vlak gaan liggen. Is de uitzettingsruimte dan alweer verdwenen door het verschuiven van de vloerdelen? Zorg dat de vloerdelen allemaal (weer) strak tegen elkaar liggen en zaag eventueel nog een stuk van enkele vloerdelen, zodat er te allen tijde een uitzettingsruimte van ongeveer twee centimeter is. Echter, soms ligt de oorzaak heel ergens anders en is het niet op te lossen met een paar korte zaagsessies. In dat geval adviseren we om een professional naar de vloer te laten kijken en het degene te laten oplossen.
Komt u er niet uit en heeft u meer advies nodig of bent u op zoek naar een professioneel team dat uw vloer kan leggen en/of herstellen? Laat u gratis informeren en vrijblijvend offreren door de ervaren medewerkers van Your Floor.