Oeps! Een ongelukje zit in een klein hoekje en zojuist heeft u per ongeluk iets hards op uw vloer laten vallen. Of zijn die deuken in uw laminaat er onopgemerkt ingeslopen? Beschadigd laminaat bezorgt veel huiseigenaren kopzorgen, maar is vaak makkelijk te verhelpen.

Oorzaak: bureaustoelen en andere zware meubels

Allereerst is het goed om stil te staan bij de veroorzaker van verreweg de meeste beschadigingen. Heel voor de hand liggend, maar zo vaak vergeten: bureaustoelen en meubels. Schuift u vaak met stoelen, kasten, tafels over de vloer? Bescherm de vloer door stukjes vilt onder de meubels te plakken. Bij bureaustoelen ligt het wat lastiger. Rolt u die vaak over uw vloer, dan beschadigt de afwerklaag van het laminaat en ontstaan er geheid krassen en misschien zelfs deukjes. Wilt u dit tegengaan? Gebruik dan een plastic vloerbeschermer die de meeste klappen opvangt.

Zand en steentjes andere boosdoener

Daarnaast is het mogelijk dat u beschadigd laminaat krijgt door zand en steentjes onder uw schoenen. Loopt u hiermee over uw gladde laminaatvloer, dan werkt het bijna als schuurpapier. De vloer krijgt veel te verduren, de toplaag slijt weg en ziedaar: de eerste krasjes zijn een feit. In het meest ideale geval loopt u er daarom alleen op sokken over. Gaat u dit wat te ver? Of moet u soms nog op het laatste moment iets uit de kamer pakken? Zorg er dan in ieder geval voor dat er geen vuil onder uw schoenen zit. Leg een deurmat neer die zeker 2 passen lang is.

Reparatie noodzakelijk

Hoe kunt u ontstane schade aan uw laminaat repareren? En is dat überhaupt nodig? Op de laatste vraag kunnen wij niets anders dan met een volmondig ‘ja’ antwoorden. Beschadigingen zijn zwakke plekken en zeker deuken verworden veelal tot plekken waar vuil zich gaat ophopen. Als er vocht in komt, dan trekt dit mogelijk zelfs in de vloer. Met alle gevolgen van dien: de vloer kan bobbels vertonen, bol gaan staan of krom trekken. Dus laat het zeker niet zo liggen zonder het te herstellen.

Laminaatvuller voor deuken in laminaat

Op de markt zijn verschillende middeltjes om beschadigd laminaat te herstellen. U maakt de vloer bijvoorbeeld weer glad(der) met laminaatvuller. Hiermee worden de deuken kleiner en bijna onzichtbaar. Hoe gebruikt u dit middel? Een stappenplan:

– Koop allereerst een laminaatvuller in de kleur van uw planken en probeer het middel eventueel uit op een bijna onzichtbaar stukje. Ook kunt u 2 kleuren kopen en die met elkaar mengen.

–  Maak hierna de vloer droog, schoon, vet- en stofvrij. Zo kan de laminaatvuller goed hechten aan onderliggende vloer.

–  Kneed de tube goed voor gebruik en breng de pasta met een plastic spatel aan in de deuk of kras.

– Maak het geheel goed af door het af te strijken met dezelfde spatel.

–  Ga 20 minuten duimdraaien of naar uw vloer kijken en verwijder vervolgens de overtollige pasta van de vloer met een vochtige (niet natte) doek. Klaar is kees!

Laminaatstiften voor krassen

Hoeft u alleen maar krassen of heel kleine deukjes weg te werken? Dan is een laminaatstift al voldoende. U stipt de beschadiging eenvoudigweg aan en het verdwijnt als sneeuw voor de zon. Deze stiften zijn beschikbaar in een breed kleurenpalet, waardoor u altijd wel een bijpassende kleur vindt. Bovendien is mengen ook hier mogelijk!

Olijfolie!

Een keuze waar u misschien minder snel aan denkt bij het repareren van uw laminaat is tenslotte olijfolie. Geloof het of niet, maar hiermee poetst u kleine krasjes en beschadigingen nagenoeg weg. Olijfolie is namelijk enorm vet en neutraliseert kleurverschillen die de krasjes veroorzaken. Dus gebruikte u dit middeltje tot nu toe enkel in de keuken? Breng daar verandering in voor een egale vloer.

Laminaatplank vervangen

Is de schade zo erg dat bovenstaande middelen ontoereikend zijn? Dan zit er niets anders op dan óf een kleed over die plek te leggen óf om de kapotte plank(en) te vervangen. Bij kliklaminaat haalt u de beschadigde plank weg en legt er een nieuwe voor in de plaats. Zijn de planken aan elkaar gelijmd, dan bent u iets langer bezig. Op onze adviespagina ‘laminaat verwijderen‘ leest u hoe u in dat geval te werk gaat. Let op: maak de vervangende plank op maat door eventuele groeven af te zagen.