‘Help, mijn laminaat staat bol! Wat moet ik nu doen?’ Een veelgehoorde noodkreet op menig klusfora. Zit u in hetzelfde schuitje? Heeft u pas een paar dagen een nieuwe vloer erin liggen en gaat die nu al bol staan? Geen man overboord! Met deze tips en voorzorgsmaatregelen kunt u weer jaren vooruit.

Oorzaak te strak leggen

Allereerst is het handig om te weten waardoor uw laminaatvloer zo bol wordt. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee! In sommige gevallen gaat het om een productiefout, maar meestal ben u zelf de schuldige – of degene die de vloer voor u heeft gelegd. Wat is namelijk de oorzaak? Het te strak leggen van laminaat, te weinig ruimte laten tussen de vloer en de plinten.

Uitzetten laminaat

Het hoofdbestanddeel van laminaat is hout en hout is met een heel moeilijk woord ‘hygroscopisch’. Dit wil zeggen dat het vocht opneemt, vasthoudt en onder invloed daarvan uitzet. Krijgen laminaatplanken in één klap een verhoogde luchtvochtigheid te verduren, dan willen ze groeien. Als dit niet in de breedte of lengte kan, gaan ze de hoogte in. En voordat u het goed en wel doorheeft staat uw laminaatvloer bol.

Zorg voor genoeg ruimte om te werken!

‘Oké, allemaal leuk en aardig die werking van hout, maar wat kan ik er tegen doen?’ hoor ik u haast denken. Allereerst kunt u het probleem voorkomen door te zorgen voor genoeg ruimte tussen de planken en de muur. Niet alleen in de lengte, maar ook in de breedte! Houd minimaal 1 cm aan, maar het liefst 1,3 tot 1,5. Maak gebruik van uitzettingsvoegen en/of overgangsprofielen wanneer u het laminaat doorlegt in meerdere kamers. Op deze manier kan uw laminaatvloer zonder problemen ‘werken’.

Acclimatiseren

Een andere manier om oneffenheden te voorkomen is door het laminaat te laten wennen aan de omstandigheden waarin het komt te liggen. Ga niet gelijk na uw aankoop aan de slag, maar laat het eerst 48 uur of langer liggen. Gewoon in de verpakking en met de verwarming op de normale stand. In veel bouwmarkten is de opslag te droog, waardoor uw laminaat eerst extreem veel vocht opneemt en enorm uitzet. Na een dag of twee trekt dit weer recht. Zorg er trouwens voor dat u de planken ten allen tijde plat (horizontaal) neerlegt. Tegen de muur aanzetten is misschien heel verleidelijk, maar hierdoor kan uw laminaat vervormen.

Stappenplan bolling verhelpen

Is de schade al gedaan? Uw laminaat staat bol en u wilt een efficiënte oplossing. Volg het onderstaande stappenplan:

  1. Breng in kaart waar uw laminaat te dicht langs de muren of deurkozijnen ligt. Het beste kunt u nog geen meubels verplaatsen, want de laminaatvloer kan een beetje gaan bewegen wanneer u een zware kast of bank weghaalt. Goede kans dat u de precieze oorzaak van de bolling dan niet of nooit ontdekt.
  2. Waar komen de plinten over het laminaat? Leg dit vast en haal vervolgens wel zoveel mogelijk meubels uit de ruimte. Zo heeft u vrij spel om stukjes laminaat weg te halen. Bovendien wilt u natuurlijk niet dat uw bank, tafel of kasten onder het stof worden bedolven.
  3. Dan een tip die voor de hand ligt, maar heel waardevol is. Plak afplaktape tot waar de plinten over uw vloer komen. Zo weet u precies hoeveel laminaat u weg moet halen en verwijdert u nooit te veel of te weinig. Beetje zonde als u kale plekken langs de randen krijgt of juist weer een kleine bolling. Dan kunt u wel bezig blijven!
  4. Verwijder hierna de plinten. Deze zijn er voor de mooie afwerking, maar ook om de vloer de kans te geven om te krimpen of uit te zetten zonder dat het opvalt. In uw geval was er toch te weinig ruimte, dus nu zitten ze alleen maar in de weg. Een tip: haal de plinten zo rustig mogelijk van uw muur of laminaat. Met een beetje geluk kunt u ze achteraf weer netjes terug plaatsen.
  5. Nu kan het echte werk beginnen! Zaag of snijd het overtollige laminaat weg. Dit gaat het makkelijkst met specialistisch gereedschap, zoals een laminaatsnijder of -zaag. Ook kunt u een elektrische cirkelzaag, decoupeerzaag of lamellofrees ter hand nemen. Bij laminaat zagen leest u waar u allemaal op moet letten.

Even wachten… pizza!

Vervolgens heeft u een flinke portie geduld nodig. Het is goed mogelijk dat uw vloer pas na een aantal dagen rechttrekt. Om het proces te versnellen kunt u de vloer een beetje bevochtigen en er tijdens het drogen iets zwaars opzetten.

Andere oorzaken en wat er tegen te doen

Helemaal tureluurs geworden van het staren naar plinten en bent u er 100% zeker van dat de vloer overal voldoende bewegingsvrijheid heeft? Wellicht is uw laminaatvloer bol door een andere oorzaak. Zo kan er schade ontstaan door vocht. De bollingen lijken in dit geval nog het meeste op bobbels. In onze vorige blog ‘Wat te doen tegen bobbels in laminaat?’ vertellen we u hier alles over.