Laminaat leggen lijkt peanuts; zeker met kliklaminaat is het klusje zo geklaard. Toch kunt in de praktijk tegen nogal wat problemen aanlopen. Heeft u bijvoorbeeld ineens een kromme laminaatvloer? Wij van yourfloor.nl weten hier alles van en helpen u om uw krom getrokken laminaat weer recht te krijgen.
Productiefout
‘Mijn laminaat staat krom; waardoor komt dit?’ is de eerste vraag die u zichzelf natuurlijk stelt. Helaas moeten we u het antwoord schuldig blijven. De oorzaak is niet eenduidig. Zo kan het om een productiefout gaan: het laminaat is in dat geval niet goed gemaakt en vertoont al voor het leggen mankementen. Om dit uit te sluiten kunt u het beste de laminaatplanken controleren voordat u ermee aan de haal gaat.
Liggend opslaan en vervoeren
Daarnaast kunt u een kromme laminaatvloer krijgen door de planken verkeerd te vervoeren of op te slaan. De pakken gewoon schuin tegen de muur neerzetten is heel verleidelijk, maar hierdoor kan het laminaat vervormen. Leg ze daarom altijd op een vlakke ondergrond en vervoer ze plat. Dek het laminaat bovendien af tijdens het vervoer. Zo kunnen weersinvloeden geen schade aanrichten! Gaat u het laminaat vervolgens leggen? Dan een tip vooraf: controleer bij elke baan of de laminaatplanken goed aansluiten en niet krom zijn. Voorkomen is makkelijker dan achteraf herstellen.
Water op de vloer
Een andere boosdoener kan water zijn. Hetzij water onder of boven op de vloer, hetzij een verhoogde luchtvochtigheid. Om met het eerste te beginnen: komt er stilstaand water op de vloer en sijpelt dit door de voegen? Zodra het bij de ‘kern’ van het laminaat komt, zet het uit. Hoofdbestanddeel is immers samengeperst hout en dat heeft net als iedere andere houtsoort hygroscopische eigenschappen: het absorbeert water en houdt het vast. Met andere woorden: het werkt. Krimpt of groeit. Zorg er dus voor dat een omgevallen glas, pan of babybadje snel wordt opgeruimd. Is er desondanks een flinke plens water op uw vloer gekomen? In onze blog ‘Wat te doen tegen bobbels in het laminaat‘ leest u een aantal tips & tricks.
Een goede ondervloer
Is er geen water gemorst op uw laminaat? In veel gevallen veroorzaakt een kapotte wasmachine, lekkage van riolering of een andere leiding de waterschade. Kan dit het geval zijn? Ga dit na en houd in gedachten dat water naar het laagste punt toe beweegt. Lekkage in de badkamer kan dus best zorgen voor krom laminaat beneden in de keuken. Verhelp deze schade, maar nog beter: houd hier bij het leggen van uw vloer rekening mee. Dit doet u door een goede ondervloer met vochtwerende eigenschappen aan te schaffen. Kies bijvoorbeeld voor een folie of vochtscherm van (PE). Dit is een materiaal dat bekendstaat om zijn dampremmende werking.
Voorkomen door acclimatiseren
Wees een kromme laminaatvloer verder te slim af door uw net aangeschafte laminaat te laten acclimatiseren. Ga niet gelijk aan de bak, maar laat de planken minstens twee dagen plat liggen. Gewoon in de verpakking met de verwarming op de normale stand, zodat het in huis 18 tot 20 graden is. In veel bouwmarkten is de opslag droger of juist natter. Hierdoor moet het laminaat eerst wennen aan de omstandigheden in uw huis. Vaak neemt het de eerste uren extreem veel vocht op en zet het enorm uit. Of juist het omgekeerde: het krimpt ontzettend. Na anderhalve dag trekt dit weer recht.
Krom getrokken laminaat weer recht krijgen
Is de schade al aangericht? Uw laminaat staat zo krom als een banaan en u wilt uw krom getrokken laminaatvloer weer recht krijgen? Hierbij een aantal tips:
– Bevestig de plinten pas een paar dagen nadat u uw vloer heeft gelegd. Zo weet u exact hoeveel ruimte er normaal gesproken tussen de muur en de vloer zit. Het laminaat heeft dan immers al volop de kans gehad om te werken.
– Is uw laminaat krom getrokken door waterschade? Probeer het droog te maken door de verwarming een standje hoger te zetten of de vochtvreter zijn werk te laten doen.
– Daarnaast is het ook verstandig om te ventileren tijdens droge dagen. De vloer kan dan vocht kwijt en droogt op.
– Het verdient niet de schoonheidsprijs, maar u kunt het kromme deel doormidden zagen en vervolgens recht neerleggen. Slimmer is om de beschadigde delen te verwijderen en te vervangen door nieuwe planken.
– Maak het laminaat een klein beetje vochtig en zet er bij het drogen veel gewicht op. Bijvoorbeeld een zware kast. Met een beetje geluk wordt de vloer platgedrukt.
– Breng uitzettingsvoegen aan. Dat zijn spleten rondom de vloer die variëren qua breedte. Bij grote oppervlakten zijn ze 1-2 cm. Een voeg is om de 10 meter nodig en geeft laminaat de gelegenheid om uit te zetten zonder dat het krom trekt. In ‘Laminaat doorleggen in meerdere kamers’ leggen we uit hoe u de voegen kunt gebruiken.