Er staan veel uiteenlopende berichten online over welk laminaat geschikt is voor vloerverwarming en welke ondervloer dan weer geschikt is voor het laminaat. Er zijn genoeg mogelijkheden om laminaat en vloerverwarming goed te laten samenwerken, mits er aan de eigenschappen van laminaat wordt gedacht. Your Floor is een expert op het gebied van laminaat, pvc-vloeren en houten vloeren. Wij informeren u graag over deze mogelijkheden en eigenschappen. Met het juiste laminaat kunt u ontzettend veel plezier beleven aan vloerverwarming.

Laminaat & vloerverwarming: de beste eigenschappen van laminaat

Welk laminaat is geschikt voor vloerverwarming, ofwel, welke eigenschappen moet het laminaat hebben? Dit zijn er in eerste instantie vier, maar laat u ten allen tijde goed informeren. Afhankelijk van wat u wilt kan namelijk verandering van de eigenschappen met zich meebrengen.

De algemene eigenschappen van een geschikte laminaatvloer:

  • Geen radiatoren nodig (als u vloerverwarming als hoofdverwarming wilt);
  • Ondervloer is (in de meeste gevallen) niet nodig;
  • Warmtegeleiding is optimaal, dit is bewezen middels een keurmerk;
  • Dunner laminaat dat geschikt is voor gebruik met vloerverwarming als hoofdverwarming met betrekking tot de temperatuurverschillen.

U kunt er ook voor kiezen om radiatoren als hoofdverwarming te behouden. Vloerverwarming draagt dan voor een klein deel bij aan de algehele verwarming van uw huis. Maar het zal u wel warme voeten bezorgen en de eisen voor een geschikte vloer worden dan wat minder streng.

Welke ondervloer is geschikt voor vloerverwarming laminaat?

Het beste laminaat dat geschikt is voor vloerverwarming heeft in de meeste gevallen geen ondervloer nodig. Echter, er zijn uitzonderingen waarbij het laminaat wel geschikt is vloerverwarming en er toch een ondervloer nodig is. Dit kan zijn omdat u vanwege andere situaties isolatie nodig hebt, bijvoorbeeld tegen vocht, oneffenheden of om geluiden te dempen. Maar ook omdat de keuze in de meest geschikte vloeren voor vloerverwarming niet zo ruim is als dat u ook uit andere laminaatvloeren kunt kiezen. Andere laminaatvloeren kunnen soms ook geschikt zijn voor vloerverwarming, mits er gebruik wordt gemaakt van een ondervloer. Zo kan er geen schade ontstaan door hitte verschillen met als gevolg het uitzetten of inkrimpen van het materiaal. Tegenwoordig zijn er geschikte ondervloeren voor gebruik bij vloerverwarming, vaak hebben deze ook nog een andere functie zoals geluiddemping. Het gebruik van deze ondervloeren heeft dus een dubbele functie!

Onderhoud en advies

Bij de meeste vloeren krijgt u een onderhoudsvoorschrift mee, volg deze nauwkeurig! De kans dat uw laminaatvloer eerder uitdroogt door vloerverwarming is aanwezig en goed onderhoud stelt dit proces aanzienlijk uit. Overigens zijn er verschillende middelen die uitdroging uitstellen of zelfs tegen gaan. Goed onderhoud zorgt voor jarenlang plezier bij vloerverwarming én dat met dezelfde vloer!

Afsluitend hebben we nog enkele tips voor u:

  • Gebruik geen ‘standaard’ laminaat, maar maak gebruik van de talloze merken die wél geschikt zijn;
  • Ben bewust van het feit dat geschikt laminaat dunner is en dus beter geleidt;
  • Afhankelijk van uw voorkeuren zijn radiatoren niet nodig. Echter, dit is alleen van toepassing als u vloerverwarming als hoofdverwarming wilt en als het systeem inclusief vloer hierop afgestemd zijn;
  • Wilt u vloerverwarming als hoofdverwarming? Koop dan alleen vloeren die specifiek hiervoor bedoeld zijn, alleen dan behaald u het meeste rendement;
  • Een ondervloer is eigenlijk niet nodig bij vloerverwarming als u het juiste laminaat in huis heeft gehaald. Maar in sommige gevallen is het beter voor de vloer om dit wel te doen vanwege schadebeperking door uitzetten bij hitte. Of als u toch voor die ene vloer kiest die net wat mooier bij het interieur past, maar net wat minder geschikt is voor vloerverwarming;
  • Laat uzelf goed informeren over de mogelijkheden die verschillende vloeren kunnen bieden bij vloerverwarming!

Wilt u graag nog meer advies? Neem geheel vrijblijvend contact op met één van onze ervaren medewerkers. Zij vertellen u graag meer over bijvoorbeeld welke ondervloer of laminaat geschikt is in combinatie met vloerverwarming.