Al een paar nachten ligt u er wakker van en in uw hoofd of zelfs op papier heeft u een aantal scenario’s uitgewerkt. Toch komt u er maar niet uit: in welke richting gaat u uw laminaatvloer leggen? Een lastige puzzel, want er zijn diverse mogelijkheden. Bovendien heeft de legrichting van laminaat impact op de uitstraling van de hele kamer.

 In de richting van lichtbron

Uiteindelijk is het uw persoonlijke smaak die de doorslag zal moeten geven. U bent immers degene die nog jaren tegen deze vloer moet aankijken! Natuurlijk zijn er wel een aantal stelregels die u kunt volgen. Zo is het gebruikelijk om de vloer in de richting van de belangrijkste lichtbron te leggen. In de woonkamer is dat meestal het voor- en achterraam. Op deze manier valt het licht evenwijdig met de naden, de voegen, waardoor deze minder opvallen. Daarbij komt dat de lengte van de planken zo wordt benadrukt. De kamer lijkt dus optisch langer. Niet verkeerd, toch?

Evenwijdig aan de deur

‘Oké, dan leg ik mijn vloer in de lengte’, hoor ik u al haast denken. Trek echter niet zo haastig die conclusie. Een andere regel is namelijk om de vloer parallel aan de meest gebruikte deuropening te leggen. Vaak staat die haaks op de ramen, wat het dilemma groter maakt. Gaat u nu uw laminaat in de lengte of breedte leggen?

Legrichting laminaat beeldbepalend

Uiteraard kunt u simpelweg voor de makkelijkste optie kiezen. Des te eerder bent u klaar! Elke manier van leggen heeft echter ook zijn eigen optische effect. Of u uw laminaat in de lengte of breedte gaat leggen bepaalt hoe groot, lang, of breed uw kamer oogt. Heeft u een brede kamer die niet zo lang is? Leg uw vloer in de lengte en de ruimte lijkt prompt een heel stuk langer. Is uw woonkamer echter smal, maar wel heel lang? Overweeg dan om het laminaat in de breedte te leggen en u krijgt er gelijk een heel stuk bij! Zo maakt u het plaatje nog net iets mooier voor eventuele, aanstaande kopers wanneer u het tijd vindt worden om te verkassen.

Breedte en lengte planken

Overigens draagt niet alleen de richting van uw laminaat bij aan het optisch vergroten of verkleinen van uw woon- of slaapkamer, maar ook de breedte van de planken. Brede laminaatplanken kunt u met een gerust hart in grote kamers gebruiken, maar laten kleine kamers op bezemkasten lijken. In de keuken valt de keuze dus al snel op smalle planken.

Invloed V-groef op ruimte

Tot slot hebben sommige laminaatsoorten een zogenaamde v-groef: de verschillende planken zijn schuin afgesneden. Klikt u het laminaat aan elkaar, dan ontstaat er een inkeping in de vorm van de letter ‘V’. Hierdoor krijgt uw vloer een luxere uitstraling; het lijkt nu meer op parket. Daarnaast laten v-groeven de kamer langer dan wel breder lijken.

Diagonaal leggen creëert ruimte

Is uw kamer niet per se smal of kort? Misschien is een originele legrichting voor uw laminaat een idee. Heeft u bijvoorbeeld wel eens overwogen om de planken diagonaal neer te leggen? Dit is precisiewerk, maar maakt de vloer origineel en creëert voor het oog ruimte aan alle kanten. Houd er wel rekening mee dat u veel stukken van de planken moet afsnijden of zagen om ze op maat te maken. Hierdoor heeft u veel afval en moet u een flinke hoeveelheid planken kopen.

 Visgraatvorm voor chique uitstraling

Een laatste mogelijkheid is om de planken om en om in een hoek van 45 graden te leggen. Op deze manier ontstaat er een schitterend diagonaal patroon, in vaktermen ook wel visgraatmotief of Hongaarse punt genoemd. Dit patroon geeft uw spiksplinternieuwe laminaatvloer een erg chique uitstraling en heeft hetzelfde ruimtelijke effect als een diagonale vloer.

 Legrichting over andere vloer heen

Komt het laminaat over een bestaande laminaat- of houten vloer heen? In welke richting u het nieuwe laminaat gaat leggen kunt u dan het beste laten bepalen door de vloer die er al ligt. Het is niet mogelijk om laminaat in dezelfde richting te leggen als de vloer eronder. Dit zou er namelijk voor zorgen dat de naden ongeveer gelijk lopen, met alle gevolgen van dien. Zo kunnen de planken gaan doorbuigen, de klikverbindingen stuk gaan en in het ergste geval krijgt u last van krakend en piepend laminaat.

Doorleggen in meerdere ruimtes

Als u uw laminaat wilt doorleggen in meerdere kamers, dan is in de lengte leggen de beste keus. Met deze manier van leggen haalt u sneller en makkelijker een grotere lengte. Bovendien hebben de planken dan beter de ruimte om te werken. In onze blog ‘laminaat doorleggen in meerdere kamers’ leest u waar u in dit geval nog meer rekening mee moet houden.