Veel huiseigenaren zullen zich herkennen in deze situatie. U heeft net een nieuw huis gekocht en legt een mooie laminaatvloer aan. Na enige tijd komen her en der bobbels in uw spiksplinternieuwe laminaat. Of uw altijd zo gladde vloer wordt van de ene op de andere dag bobbelig. Dit soort schade bezorgt veel mensen kopzorgen. Wat doet u ertegen en nog belangrijker: hoe voorkomt u het?

Vocht veroorzaker
De boosdoener is meestal vocht. Al onze soorten laminaat hebben een waterdichte afwerklaag, maar de kern kan niet goed tegen vocht. Het gaat dan om de binnenkant, de tussenlaag en het gedeelte waarmee u de platen aan elkaar klikt (de drager of klikverbinding). Dit is gemaakt van samengeperst hout: HDF of MDF. Komt hier water bij, dan zet het uit en in het ergste geval laat de lijm tussen kern en afwerklaag los. En ziedaar: de eerste oneffenheid in uw prachtige laminaat is een feit!

Voorkomen met een lage vochtigheid
De remedie voor een bobbel in laminaat ligt voor de hand: geef vocht geen vrije baan. Stoot u per ongeluk een glas cola om of valt er een pan water op de grond? Maak het zo snel mogelijk droog. Dit doet u het best met een goed absorberende, droge dweil of doek. Ook kunt u de verwarming een standje hoger zetten, de ontvochtiger aanzetten of de ventilator op volle toeren laten draaien. Met een beetje geluk verdwijnt het vanzelf.

Het spreekt haast vanzelf dat u uw vloer nooit (te) nat schoonmaakt. Wring de dweil altijd goed uit totdat die klam is. Enkel water is voldoende om de meeste vlekken weg te krijgen; voor teer, schoensmeer, lippenstift of nagellak kunt u eventueel terpentijn, aceton of wasbenzine gebruiken. Lees meer bij laminaat onderhoud.

Kapotte wasmachine of lekkage
Heeft u zelf geen water gemorst op uw laminaat? Veel waterschade aan laminaat wordt veroorzaakt door een kapotte wasmachine, lekkage van riolering of een andere leiding. Ga dus eerst na of dit het geval kan zijn. Houd hierbij in het achterhoofd dat water altijd naar het laagste punt toe stroomt. Lekkage in de badkamer kan dus best zorgen voor een bobbel in het laminaat van uw woonkamer. Verhelp eerst de oorzaak en ga daarna aan de slag met de schade aan uw laminaatvloer.

Laminaat droog maken
Als de waterschade beperkt is, kunt u de bobbels in uw laminaat verhelpen door de vloer droog te maken. Bij kliklaminaat haalt u eenvoudigweg de planken met waterschade los en laat de vochtvreter en/of radiator hun werk doen. Zijn bepaalde delen lange tijd erg nat geweest? Dan zit er niets anders op dan deze te verwijderen en te vervangen door nieuwe planken. Als het laminaat aan elkaar is gelijmd heeft u hiervoor apart gereedschap nodig. Goed om te weten is dat uw inboedelverzekering het herstelwerk in verreweg de meeste gevallen vergoedt. Maak dus foto’s van de schade en stuur ze op naar uw verzekeringsmaatschappij.

Goede ondervloer het halve werk
Het liefst bent u ook maar de kleinste oneffenheid in uw gloednieuwe laminaatvloer voor. Deels doet u dit met een goede ondervloer. Leg onder uw laminaat een goede vloer aan die water tegenhoudt en afstoot. Zo verkleint u de kans dat er vocht van onder de grond in uw laminaat trekt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vloer met folie van Polyethyleen (PE), een materiaal dat bekend staat om zijn dampremmende eigenschappen. Met een goede ondervloer bent u bobbels in laminaat te slim af!

Andere oorzaken
Weet u zeker dat de bobbel in uw nieuwe laminaat niet door vocht komt? Laat de vloer eerst een paar dagen op temperatuur komen. Dan kunnen de planken uitzetten of juist krimpen. Laminaat is namelijk hout en hout werkt: verandert mee met de temperatuur. Helemaal verstandig is om voor het leggen de laminaatdelen twee dagen te laten liggen in de ruimte waar het uiteindelijk komt. Dan kan het alvast wennen aan de omstandigheden! Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Te weinig krimp- of groeiruimte. In onze blog ‘laminaat komt omhoog’ leest u hoe u uw vloer voldoende ruimte geeft om te werken.
  • Het laminaat ligt over een te lange lengte aaneengesloten. Dat is sowieso het geval bij meer dan 13 strekkende meter. In ‘Laminaat doorleggen in meerdere kamers’ leggen we uit dat u in zo’n geval uitzettingsvoegen en/of overgangsprofielen kunt gebruiken.