• Afspraak maken

    Advies nodig? We nodigen u graag uit in de showroom om onze vloeren te komen bekijken.

    Neem contact op via 0412-675076 om direct een afspraak te maken bij een showroom bij u in de buurt.

Houten vloer in de badkamer, wat kan wel en wat niet? | Tips

Gaat u een (nieuwe) vloer leggen in de badkamer? Vaak wordt er niet aan een houten vloer in de badkamer gedacht. Logisch, want hout werkt en in combinatie met vocht kan er al snel een negatieve werking van het hout optreden. Gevolg is dat hout daarom niet de beste optie is en er in de meeste gevallen wordt gekozen voor gietvloeren, vinyl/pvc vloeren of tegels. Echter, naast de beste optie wilt u natuurlijk ook voor de mooiste optie kunnen kiezen en een houten vloer leggen is niet geheel onmogelijk.

 

Water in combinatie met houten vloeren

Met enige behoedzaamheid is een gelaagd parket mogelijk; massieve houten vloeren raden we af. Dit komt voornamelijk door de werking van deze vloeren, die ‘extra heftig’ reageren op direct contact met water en het grote verschil in luchtvochtigheid tijdens en na het douchen of in bad gaan. Dit gaat eigenlijk in alle gevallen problemen opleveren in de vorm van uitzetten en krimpen met bijvoorbeeld een bolling in de vloer als gevolg. Maar ook met een gelaagd parket die altijd extra verlijmd moet worden in de badkamer kan vocht zijn weg vinden en tussen de planken gaan zitten. Aangezien dit meestal niet bij één keer blijft heeft het te allen tijde gevolgen voor de kwaliteit van uw houten vloer. Werkt u met een welrand die meestal zo’n 15mm tot 20mm is en wordt deze afgewerkt met een afdeklijst? De kans is groot, eigenlijk vrijwel zeker, dat ook deze niet 100% waterdicht/vochtwerend is. Een vergeten onderwerp is de inwerking van douche- en badschuim, shampoo, et cetera. Hierin kunnen afbijtende en dus schadelijke stoffen zitten die niet goed zijn voor de afwerklaag van uw houten vloer. Het klinkt vrij logisch, maar het is natuurlijk niet mogelijk om op een houten vloer zelf te douchen. Een houten vloer in de badkamer is mogelijk, alleen slechts tot het gedeelte waar u gaat douchen of in bad (wel eerder mogelijk) gaat. Mocht er eenmaal een houten vloer liggen die aan alle voorwaarden voldoet, dan kunt u zonder problemen na een bad- of douchesessie de vloer belopen, ook zonder uzelf af te drogen en/of uit te glijden! Dan is zelfs eventueel dagelijks dweilen geen probleem.

 

Badkamervloeren

Welke vloer kunt u nu het beste leggen in de badkamer? Als u niet vies bent van iets meer werk en toch graag de uitstraling van een houten vloer in uw badkamer wilt hebben, dan zorgt een houten vloer voor de meeste sfeer. Met goede ventilatie, een bijpassende ondervloer en de juiste voorzorgsmaatregelen kan een houten vloer prima overleven in de badkamer. Zorg er dan wel voor dat er geen ruimte tussen de naden kan ontstaan en dat dit vanzelfsprekend niet direct al het geval is. Daarnaast moet de ondervloer waterdicht zijn. Leg de vloer met voorkeur op voldoende afstand van het bad-/douchegedeelte, kit eventuele naden dicht en niet onbelangrijk: behandel uw vloer met vochtwerende olie. Dit voorkomt voor een groot deel dat het hout werkt, waardoor vervelende ‘bijwerkingen’ worden voorkomen.

Echter, u kunt ook kiezen voor een pvc, ofwel vinyl vloer. Deze zijn in de meeste gevallen waterbestendig, gemakkelijk qua schoonmaken en ideaal voor vloerverwarming. De toplaag is dermate van kwaliteit, mits u een goede vinyl vloer kiest, dat deze bijna niet van een echte houten vloer te onderscheiden is! Zowel in visueel opzicht als bij fysiek contact en deze structuur zorgt er ook nog eens voor dat gladheid niet van toepassing is.

 

Meer informatie over wat de beste optie is voor in de badkamer? Vraag onze ervaren medewerkers gratis om advies, zij helpen u graag verder! Bent u al een stapje verder en op zoek naar de mooiste optie? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte op maat aan bij Your Floor.

 

Badkamer met houten vloer