Iedereen gaat vroeg of laat zijn huis opknappen en loopt dan tegen dingen aan die met goede tips of instructies voorkomen hadden kunnen worden. Of het nu gaat over je woning die aan renovatie toe is of een huis wat je gekocht hebt maar wel een opfris beurt kan gebruiken, wij zetten de 5 grootste renovatiefouten op een rijtje.

1. Voorbereiding
Het belangrijkste deel van de verbouwing is de planning. Een gedegen en goede voorbereiding zal je veel geld en ergernis besparen. Natuurlijk wil je snel aan de slag maar goed beslagen ten ijs komen is van wezenlijk belang. Denk bij je planning aan volgorde van werkzaamheden, welke materialen heb je waar nodig, eventuele droogtijden etc. etc. Hou tijdens je voorbereiding ook je budget tegen het licht. Vaak worden de kosten van een verbouwing te laag ingeschat en dat kan tot onaangename verrassingen leiden. Hou altijd ruimte in je budget voor eventuele tegenvallers!

2. Meten = weten
Wanneer jezelf producten gaat plaatsen waarbij nauwkeurig gemeten dient te worden (zoals o.a. raamdecoratie en plinten) dan kan met goed meten een hoop problemen voorkomen worden. Vooral bij raambekleding is een halve centimeter te kort erg zonde. Dus meet liever een keer te veel en laat het desnoods een keer controleren door iemand anders. En realiseer dat je sommige producten beter kunt laten inmeten en installeren door vakmensen. Dit lijkt in eerste instantie duurder maar een paar keer verkeerd meten kost uiteindelijk meer.

3. Goede materialen
Regelmatig komen er diverse aanbiedingen voorbij van goedkope materialen. Of het nu gaat om gereedschap of materialen die je kunt gebruiken om te renoveren, je bent al snel in de verleiding om deze producten aan te schaffen. Vaak geldt goedkoop = duurkoop! En kwaliteitsproducten zijn niet altijd heel veel duurder. Kijk goed op internet of blader de huis aan huis bladen door en je komt regelmatig leuke acties tegen van kwalitatief goede producten tegen aantrekkelijke prijzen.

4. Duurzaam
Zeker een deze tijd zul je duurzame opties moeten overwegen. Goed isoleren is hier een voorbeeld van. Kies je voor een houten vloer vraag dan naar het PEFC keurmerk wat staat voor verantwoord & duurzaam bosbeheer. Bij andere groene investeringen kun je zelfs in aanmerking komen voor subsidies! Zonnepanelen is zo’n duurzame investering. Los van het voordeel dat je ieder jaar minder kosten kwijt bent aan energie en verwarming van je huis is het ook nog goed voor het milieu. Er zijn op internet diverse websites te vinden waar je alles kunt lezen over energiebesparende maatregelen die je kunt toepassen in je huis.

5. Veiligheid
Wat je ook gaat doen, verlies de veiligheid niet uit het oog. Zorg voor een goede trap, handschoenen, veiligheidsbril, gehoorbeschermers e.d. Zorg altijd voor een opgeruimde werkvloer! En mocht er iets gebeuren zorg dan dat je een verbanddoos bij de hand hebt. De belangrijkste tip: doe geen ondoordachte dingen zodat de veiligheid van jou en anderen op je heen in gevaar komt.

Ben je klaar met de verbouwing zorg dan voor een goed onderhoudsplan. Buiten schilderwerk dient regelmatig te gebeuren en voor je vloer dien je ook de onderhoudsinstructies in acht te nemen zodat je jarenlang kan genieten van je aankoop.