Onderhoud van houten vloeren

Wanneer u eenmaal besloten heeft om een houten vloer te gaan leggen of te laten leggen moet u er rekening mee houden dat houten vloeren goed moeten worden onderhouden. Een goed onderhouden houten vloer gaat namelijk langer mee en blijft langer mooi. Zelf het onderhoud van de houten vloer plegen is niet moeilijk maar dit vergt wel tijd en diverse aandachtspunten. Lees hieronder een aantal adviezen met betrekking tot de onderhoud van houten vloeren. Deze adviezen gelden ook voor goedkope houten vloeren.

1. Houten vloeren schuren

Ziet uw vloer er verouderd uit en wilt u de vloer weer nieuw leven inblazen? U kunt uw vloer nieuw leven inblazen door gebruik te maken van een schuurmachine. Wanneer u met een schuurmachine over houten vloeren gaat schuurt u de vloer grondig blank en blaast u de vloer nieuw leven in. Wanneer u klaar bent met de vloer schuren raden we u aan om bezig te gaan met het afwerken en onderhouden van uw vloer. Dit kan onder andere door vloeren te lakken, oliën of in de was te zetten (zie stap 2).

2. Afwerken en onderhouden

Belangrijk is dat voordat u begint met de afwerking of onderhoud van uw houten vloer dus je de vloer grondig zuigt of dweilt, hiermee voorkomt u krassen. Een vloer afwerken of onderhouden kan op diverse manieren. Zo kunt u er ten eerste bijvoorbeeld voor kiezen om de nieuwe vloer te gaan oliën, olie geeft houten vloeren een mooi mat tintje. Ten tweede kunt u ervoor kiezen om de vloer te gaan lakken. Lakken is veel werk maar na het lakken heeft u jaren geen onderhoud meer aan de vloer. Lak geeft de vloer een klassieke uitstraling. Ten derde kunt u ervoor kiezen om uw houten vloer in de was te zetten. Was geeft vloeren een glanzend of een mat tintje.