Heeft u een nieuw huis gekocht en moeten er nog ondervloeren worden gelegd? Of heeft u te maken met een veel voorkomend probleem: een ouder huis en u wilt een nieuwe vloer gaan leggen, maar de ondervloer is door de jaren heen bol of hol gaan staan? In beide gevallen is de werkwijze hetzelfde alleen zult u bij het oude huis eerst de huidige ondervloer moeten verwijderen. Meer informatie over welke ondervloer u moet gebruiken? Ook daar helpen we u graag mee!

Stappenplan ondervloer leggen

Het makkelijkste wat we voor u kunnen doen is een korte en simpele stappenplan opstellen. Een ondervloer leggen is niet moeilijk, maar u dient wel met enkele factoren rekening te houden. Verder kunnen we alleen zeggen, succes met onderstaande stappenplan:

Oude vloerbedekking (tapijt, laminaat, houten vloer) verwijderen

Het weghalen van de oude vloerbedekking kan heel snel gaan als u deze niet meer nodig heeft. Echter, in sommige gevallen wilt u deze bewaren en kunt u bijvoorbeeld een houten vloer op een veilige manier verwijderen. Als de oude vloer eenmaal weg is kunt u bij een betonnen vloer alle oneffenheden wegwerken met een stekertje (bulten) of egaliseercement (kuil of put).

Is spaanplaat nodig?

Dat ligt natuurlijk aan de situatie en dan voornamelijk of vloerdelen anders alsnog gaan veren door te grote oneffenheden in de kale vloer. Daarnaast kan het ook zijn dat u een oudere vloer wilt gaan liggen die in de loop der tijd bol of hol is gaan staan. Dit kan ook het geval zijn als u een oude houten vloer als ondergrond wilt gaan gebruiken die oneffenheden vertoond.

Wat te doen? Bij eventuele aanwezige houten vloeren is het belangrijk dat u alle (uitstekende) spijkers en andere oneffenheden zo veel mogelijk verwijderd. Zet ook hierbij verende vloerdelen extra vast met schroeven. Bij een kale vloer zorgt u ervoor dat deze zo vlak mogelijk is en vervolgens kunt u voor de daadwerkelijke vloer met spaanplaat een nog beter effect bereiken. Over het algemeen is spaanplaat met een dikte van 12mm goed. Hoe maakt u deze vast? Leg alle spaanplaten in halfsteens verband en zet ze ongeveer om de 30cm vast met (verzonken) schroeven met eventueel hulp van een verzinkboor. Blijf minstens twee tot vijf millimeter van de muur, zodat de platen ruimte genoeg hebben bij eventueel uitzetten. Als laatste kunt u nog een ondervloer naar keuze aanbrengen. We zeiden hiervoor dan ook niet dat het weinig werk was, alleen dat het niet het moeilijkste klusje in huis is.

Last van optrekkend vocht?

Als u problemen heeft met optrekkend vocht uit bijvoorbeeld de kruipruimte dan moet u de kale vloer eerst met een vochtscherm bedekken. Laat deze voor het beste resultaat iets tegen de muren oplopen, dit voorkomt alsnog vochtschade en deze randen kunt u later wegwerken met plinten. Naden kunt u het beste afplakken met vochtbestendige tape, zoals aluminiumtape. Let op: want sommige ondervloeren hebben een geïntegreerd vochtscherm en voorkomen dubbel werk!

Ondervloer leggen: Welke kant boven en hoe te leggen?

Redelijk voorspelbaar, maar ook dit is weer afhankelijk van welke ondervloer u heeft. Lees te allen tijde de bijgevoegde instructies, want daar wordt altijd vermeld welke kant boven moet. Over het algemeen is dit bijvoorbeeld de aluminiumkant (of gouden kant). Bij andere ondervloeren wordt dit altijd duidelijk vermeld. Ook deze ondervloeren kunt u het beste zo’n één centimeter tegen de muren op laten lopen voor het beste effect. Eventuele naden kunt u afsluiten met aluminiumtape die u misschien bij de vorige stap al in huis had gehaald. Heeft u platen in plaats van rollen? Leg deze dan ook in halfsteens verband voor extra stevigheid.

Lastige vormen

Bijna elk huis heeft zijn (of haar) lastige vormen die uitgesneden moeten worden bij een ondervloer. Denk hierbij aan leidingen, deurposten en noem het maar op. Tenzij u zeer creatief bent met een vaste hand, kunt u deze het beste aftekenen met een profielmal. Een profielmal wordt tegen het obstakel geplaatst en neemt vervolgens betreffende vorm over. U kunt dit dan aftekenen op de ondervloer en deze op maat maken. Ook nog eens niet-haakse hoeken in uw huis? Gebruik dan een zwaaihaak.

Tips ondervloer leggen

Eigenlijk hebben we de meeste tips al weggegeven, maar er zijn altijd nog wat extra dingen waarmee u rekening kunt houden. Heeft u last van een schuin lopende vloer die een verschil heeft van 5mm of meer? Egaliseer de vloer dan met behulp van egalisatiekorrels. Deuren inkorten doordat de nieuwe vloer hoger ligt dan verwacht? Doe dit te allen tijde aan de onderkant, ook voor uw eigen gemak.

Komt u er niet uit na bovenstaande stappenplan en tips? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Your Floor. Onze ervaren medewerkers helpen u graag verder en daar hoeven wij niks voor terug, behalve een bedankje natuurlijk!