Wilt u een trap gaan renoveren met laminaat overzettreden? Met behulp van onderstaande stappenplan heeft u het laminaat binnen no time op uw trap geplaatst! Laminaat overzettreden zorgen doorgaans voor een trendy look in uw huis met bijkomend voordeel dat u de traprenovatie in zijn geheel zelf, snel en gemakkelijk kunt uitvoeren.

Bekleed uw trap met laminaat | Traprenovatie

Voorbereiding traprenovatie

Stap 1

Bereken hoeveel rechte overzettreden u nodig heeft én hoeveel treden u voor de draai van de trap moet plaatsen. U kunt daarbij ook een keuze maken tussen stootborden (de verticale vlakken boven / onder een trede). Bij de keuze voor laminaat kunt u ‘open’ zijkanten afwerken met een kantenband. Eikenhout moet u vaak nog behandelen. Stootborden zijn er ook in allerlei soorten en maten, kijk welke het beste aansluiten bij uw interieur en wensen. Overigens kunt u het interieur en uitstraling ook nog bepalen door gebruik te maken van specifieke modellen trapleuningen en bijbehorende leuninghouders. Om terug te komen op het voorbereidende werk van de renovatie zelf: zorg dat de ondergrond schoon en vlak is. Dit doet u door oude trapbekleding te verwijderen en eventuele lijmresten weg te steken met bijvoorbeeld een (scherp) plamuurmes en een middel om lijmresten te verwijderen. Vervolgens is het belangrijk dat u de treden met een schuurmachine glad gemaakt voor optimale hechting. In sommige gevallen is er gebruik gemaakt van waterkit en om dit te verwijderen kunt u het beste gebruik maken van heet water. Bent u klaar met het schoonmaken? Nummer ieder bestaande traptrede; we zullen later toelichten waarom dit handig is.

Meten, zagen en plaatsen

Stap 2

De volgende stap is het inmeten en zagen van alle traptreden. Het is namelijk gemakkelijker om eerst alle trapreden op maat te maken (plak deze nog niet direct vast!). Controleer telkens dubbel of u goed hebt gemeten; een meetfout is zonde van tijd en materiaal. U heeft een trapspin nodig, we hebben het niet over de spin waar u waarschijnlijk direct aan denkt, en zet deze in elkaar volgens bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Daarnaast heeft u afstand houders nodig, deze zijn afhankelijk van bijvoorbeeld eiken of laminaat verschillend en kunt u terugvinden in de verpakking van de trapspin. Leg de trapspin op de traptrede, boven- of onderaan naar eigen keuze, en schroef deze vast met de schroeven die zijn meegeleverd. Draai de pennen van de trapspin zelf een slag los: de meest linker en rechter pennen zet u uit tegen de uiteindes van de traptrede en draai de pennen vervolgens weer vast. Bij rechte treden worden er twee pennen niet gebruikt. Overigens zit er ook altijd een gebruiksaanwijzing bij de spin mocht u dat handiger vinden.

Stap 3

U kunt de trapspin weer losmaken van de trap, verwijder daarna de afstand houders en plaats de trapspin tegen de rand van de overzettrede. Teken alle eindpunten van de pennen af en door middel van liniaal en potlood kunt u alle punten verbinden.

Stap 4

De volgende stap is het op maat zagen van de overzettrede, inclusief de eventuele antislipstrip, en controleer daarna of deze goed past. Probeer versplintering van het hout te voorkomen door vanaf de bovenkant te zagen. Maak gebruik van een duw zaag als u een decoupeerzaag gebruikt, de tanden hiervan wijzen omlaag. Nu komt de nummering van pas: schrijf op de achterzijde het nummer van de bestaande trede waarbij de overzettrede hoort.

Overzettreden trap plakken – inclusief stootborden

Stap 5

Vanaf nu begint het zetten van de overzettreden, daarbij is het wel belangrijk dat u bovenaan begint in verband met het lijmen. Als het goed is heeft u alles al afgetekend, op maat gemaakt en bent u klaar om montagekit op de oude trede aan te brengen (inclusief de neus). Leg vervolgens de nieuwe traptrede met het juiste nummer op de juiste plek en duw deze stevig vast.

Stap 6

Bij gebruik van stootborden kunt u deze nu aftekenen, op maat zagen en ook deze met montagekit monteren.

Stap 7

Herhaal alle voorgaande stappen voor de rest van de trap. Als laatste kunt u de afwerklijst op maat zagen en deze aan de bovenkant van de trap bevestigen met lijm. Overigens dient u rekening te houden met een droogtijd van ongeveer 24 uur na bevestiging van de nieuwe treden. Heeft u de trap toch binnen 24 uur nodig? Doe de klus dan in twee etappes: sla de eerste etappe telkens een trede over en bij de tweede etappe kunt u de overige treden plaatsen. Zo kunt u telkens (voorzichtig) gebruik blijven maken van de trap. Hoeken kunt u eventueel afwerken met kit.

Succes met het renoveren van uw trap! Houd er rekening mee dat als u eikenhout gebruikt dat deze vaak nog behandeld moet worden. Dit kunt u doen na het plaatsen van de overzettreden door deze samen met eventuele afwerklijsten te schuren en vervolgens de afwerklaag aan te brengen. Laat dit volgens gebruiksaanwijzing drogen en u bent klaar. Meer informatie over overzettreden voor uw trap of het plaatsen hiervan? Neem vrijblijvend contact op met Your Floor, wij helpen u graag verder met advies op maat.