Zelf laminaat leggen is vrij gemakkelijk, zelfs als u niet de beste klusser bent in huis! Echter, vaak heeft u wel vragen over bijvoorbeeld: hoeveel tijd kost laminaat leggen, waar te beginnen met laminaat leggen en in welke richting ga ik mijn laminaat plaatsen. Met deze tips gaat het u lukken om zelf te ontdekken hoe u laminaat moet leggen. We geven hieronder uitleg in een kort stappenplan, zodat u weet waar te beginnen met laminaat leggen. Als u de smaak eenmaal te pakken heeft dan wijst de rest zich vanzelf.

Voordat u begint met laminaat leggen

Waarschijnlijk heeft u deze stap al doorlopen, maar voor de zekerheid: bereken vooraf altijd hoeveel m2 laminaat u nodig heeft! Liever te veel dan te weinig, gezien het zaagverlies en een back-up voor als u later ooit een gedeelte van de vloer of een individuele plank wilt vervangen. Verder kunnen wij u helaas niet informeren over hoeveel tijd het kost om laminaat te leggen. Dit is afhankelijk van de oppervlakte die u gaat leggen en natuurlijk hoe behendig u hierin bent. Daarnaast zijn er verschillende types laminaat en is het ook bepalend in welke richting u het laminaat legt.

Enkele tips om rekening mee te houden:

  • U wilt natuurlijk geen kromme planken leggen en ondanks dat het vrij logisch is gebeurd het nog vaker dan u denkt: zet uw pakken met laminaat niet schuin tegen de muur. De planken zullen kromtrekken, waardoor leggen niet mogelijk is. Leg deze op een egale ondergrond;
  • Een tip vooraf: controleer na het leggen van elke baan of het laminaat goed aansluit. Achteraf herstellen is in dit geval niet meer mogelijk;
  • Laat uw laminaat acclimatiseren! Dit doet u door de vloer twee weken tot 2 dagen voordat u het gaat leggen alvast te laten rusten in de betreffende ruimte. Doe dit wel op minimaal 50 centimeter afstand van de muren.

Hoe dan ook, laminaat leggen is in principe een makkie met het lezen van onderstaande instructies! En hoeveel tijd het u ook kost om laminaat te leggen, achteraf zult u trots op het resultaat zijn.

Werkwijze laminaat plaatsen

De eerste stap betreft de voorbereiding. Dit is eigenlijk al grotendeels bij bovenstaande tips benoemd: meet de oppervlakte van uw vloer en bereken hoeveel laminaat u nodig heeft. Houd rekening met zaagverlies en koop daarom ongeveer 10% extra laminaat. Echter, afhankelijk van welke richting of patroon u het laminaat wilt leggen is het soms verstandig om extra laminaat in huis te halen. Bij een visgraatpatroon is het namelijk verstandig om bovenop de 10% zaagverlies ook nog eens zo’n 7% extra laminaat in huis te halen. Ook het acclimatiseren is een belangrijk onderdeel!

De tweede stap is het leggen van de vloer, ofwel de eerste baan, en begin daarmee ten alle tijde in een hoek. Of u met de groef- of meskant naar de muur toe moet beginnen is afhankelijk van het laminaat, bekijk dit aandachtig op de verpakking van het laminaat zelf. Wordt dit niet vermeld? Begin dan met de groefkant naar de muur toe. Overigens wordt bij (bijna) elke vloer een gebruiksaanwijzing meegeleverd, hierin wordt uitgelegd hoe u het beste de vloer kunt leggen. Maak daar gebruik van! Maak ook gebruik van afstand houders om de vloer ongeveer één centimeter van de muur te houden. Dit zorgt ervoor dat de vloer kan ‘werken’ en de ruimte heeft als deze gaat uitzetten. Heeft u ergens leidingen liggen en moet u de vloer daar omheen leggen? Maak dan gebruik van de volgende tip, stap 12. Neem uw tijd voor de eerste twee banen, dit is namelijk de basis voor de rest van uw vloer en moeten perfect gelegd zijn.

De derde en tevens laatste stap, zoals we al zeiden is het een kort stappenplan, gaat over de afwerking. U bereikt het mooiste effect door elke nieuwe baan te beginnen met het afgezaagde stuk van de vorige baan. Houd er rekening mee dat dit stuk minstens 30 centimeter lang is, anders kunt u beter een nieuwe plank doormidden zagen en daarmee beginnen. Nog een advies: gebruik planken van de verschillende pakken laminaat door elkaar heen. De kans is namelijk groot dat er altijd een klein kleurverschil tussen de pakken is. In plaats van aparte gedeeltes met een klein kleurverschil geeft het juist een mooi effect dat alle planken over de gehele vloer een klein kleurverschil hebben. Lastige hoeken of bijvoorbeeld de overgang van een deur kunt u beste op maat snijden met een profielmal.

Maak gebruik van de gebruiksaanwijzing die (bijna) bij elke vloer wordt meegeleverd. Hierop kunt u specifieke aanwijzingen voor de betreffende vloer terug vinden!

Onderhoud laminaat | Tips

Ligt uw vloer eenmaal? Dan is onderhoud een belangrijke factor voor jarenlang plezier! Het reguliere schoonhouden kunt u het beste doen door te stofzuigen met een zachte borstel bij het gedeelte dat over de vloer gaat. Vervolgens kunt u de vloer van (hardnekkige) vlekken ontdoen door te boenen of dweilen met een licht vochtige doek of dweil. Maak deze niet te nat om problemen met vocht te voorkomen. U kunt natuurlijk ook altijd gebruiken maken van speciale schoonmaakmiddelen. Dit is over het algemeen ook beter voor uw vloer aangezien de toplaag kan beschadigen als u geen PH-neutraal middel gebruikt.

Wilt u graag vrijblijvend meer informatie of advies over hoe u laminaat moet leggen? Neem dan contact op met Your Floor en laat u adviseren. Wij helpen u graag én vrijblijvend verder, zodat u optimaal kunt genieten van uw nieuwe vloer. Komt u er echt niet uit met laminaat leggen? Informeer dan naar onze legservice en laat uw laminaat door professionals plaatsen.